ORMAN YANGINLARINI İLK ÇIKTIĞINDA SÖNDÜRME PROJESİ Orman yangınlarını çıktığında söndürme projesi, insanlık tarihi için gerekli bir buluş olacaktır. Bu buluş bir alet/ ekipman prototipi olabilir; ya da geliştirilmiş bir sistem olabilir. Bu alet/ ekipman ya da sistemin, orman yangınlarının ilk çıktığı anda tespiti ile % 100 söndürülebilir olması şeklinde olursa değer ifade eder.
Teknolojinin bu kadar geliştiği bir zamanda, orman yangınlarının söndürülebilmesi için yapılan en gelişmiş teknoloji gözü ile bakılan, şu an bile çare olarak tutulan dal, helikopterlerle su sıkma usulüdür. Bu usulün daha ileri projelerini ortaya koyarak, dünya bu tür yangın söndürme şeklini eskilerde bırakmalıdır. Neden diye soranları işitiyorum. Bu klasik söndürme usulünde yangın çıkar; yayılır; helikopterler ikazı alır; havalanır; yangın mahalline en kısa ne kadar zamanda gidecektir, yangının çıktığı mahalline göre ulaşma zamanı belli değildir. Esen rüzgarın şiddeti yangının yayılmasında büyük rol oynar. Bu nedenlerle yangının çıkması ile tepesine binilmesinin bir olması gerekmektedir. Bu düşünceden hareketle, ne yapılabilir sorusuna, cevaplar bulmaya çalıştığım; hala da beynimi durmadan kemiren bu yangınların çıktığı anda söndürülmesi projesi üzerinde, ormanlarda çalışmak üzere projeler geliştirme düşüncemi hiç kaybetmedim. Kaybetmeyeceğim de. Bir Ziraat Yüksek Mühendisi olarak, tek bir ağacın yanması dahi ciğerimizi dağlamaktadır.
Herkes, hani o teknolojisi son derece yüksek diye tarif edilen Amerika’nın, aylar boyu yanan ormanlarını hatırlarlar. Dünyanın bu yangınları aylar boyu seyretmek zorunda kalması düşündürücüdür. Nerede kaldı teknoloji? Nerede kaldı dolar zenginliği? Nerede kaldı da aylarca ormanları yanarken, çaresizce bakakaldılar? Diyebilirim ki, üç ay boyunca yanan ormanların bir günlük yanan miktarının, orman yangınlarını söndürme projesi olarak ayrılması halinde, kurulacak araştırma ve geliştirme vakfının devreye girmesi ile, en geç bir yıl içerisinde, çözüme kavuşturabileceğim inancımla, yangınsız günlere diyorum.
DİKKAT! TÜM ÜYELERİMİZ AŞAĞIDA YAZILANLARI KABUL ETMİŞ SAYILIRLAR: 1-) Projelerinizi, ilgili konu başlığında bulunan “YANITLA” kısmına yazarak; gelişmelere imza atabilirsiniz.
2-) Sitemiz, tek kelime ile taraf değildir.
3-)İcadım var diyen üyelerimizle, bu icada hayatiyet kazandırabilirim diyen firmalar, yaptıkları tüm anlaşmalarda, sitemiz haricinde ve iki taraf karşı karşıya olmak üzere anlaşırlar. Sitemizin, bu iki tarafın iradelerine tesiri de söz konusu değildir.
4-) Bu site üyeleri ile, bu sitenin fikirlerinden fayda sağlayanlar, kendi aralarında, tamamen serbest iradeleri ile hareket ederler. Sitemizin bu iki tarafla hiçbir bağı bulunmayacaktır. Kendi aralarında yaptıkları her türlü anlaşma vs. 'nin sitemizle alakası olmadığı gibi, sitemizi de bağlamaz.
5-) Bu çerçevede genel kaide olarak, projeyi kullananların, katkıda bulunanlarla, sitemiz dışında yapacakları sözleşmeler, şartnameler v.s. sitemizi bağlamaz. Sitemiz dışı oluşumlarla sitemizin ilgisi olmayacaktır.
6-) Bu sitedeki hiçbir üye, hiçbir hakiki/ tüzel kişilere, resmi/ gayri resmi kurum/ kuruluşlara menfaat sağlamak için, site adına hiçbir taahhütte bulunamaz. Taahhütte bulunduğunu söyleyemez. Taahhütte bulunduğunu söylese de, bu sitemizi bağlamaz.
7-) Site dışında hiçbir kurum/ kuruluşla bağlantımız bulunmamaktadır. İnsanların birbirlerine taahhüt edecekleri hiçbir menfaatin sitemizle alakası olamaz. Bu sitede maddi menfaatler söz konusu değildir. Buluşlarla ilgilenenlerin, katkı sağlayanlarla site dışında anlaşmaları, hiçbir hal ve şartta sitemizi bağlamaz.
8-) Bir hususu her seferinde belirteceğim. Tüm üyelerimiz de üye oldukları andan itibaren, bu sitede ortaya konulan kurallar çerçevesinde, hiçbir menfaat beklemeden katkılarını yapacaklardır.
9-) Tekrara düştüğüm kanaatine kapılsam da yazıyorum. Bilindiği üzere sitemize üyelik ücretsiz olup; sitemize yazılan yorum ve verilen projeler sebebi ile ve her türlü katkılardan dolayı, maddi beklentilere girilemez. Bu sitede katkıda bulunanlara hiçbir maddi menfaat sağlanması söz konusu değildir. Katkı manevi olarak hissedilen güzel duygulardan ibarettir. Hiçbir maddi katkı, hiç kimse tarafından da taahhüt edilemez.
Antalya'da bir hafta boyunca yanan 10.000 Hektar/ 100.000 Dönüm ormanın genişliğini tasavvur edebiliyor musunuz? 100.000.000 metrekare alan ya da kilometre olarak daha belirgin hale getirirsek, 10 Kilometreye, 10 Kilometre en boy olmak üzere, 100 Kilometrekarelik alandır ki, burada mevcut ağaçların miktarı, milyonlarla ifade edilebilecek miktarlardadır. Düşününüz ki, bu yangını çıktığı anda söndürme projesini geliştirip; bu ağaçları kurtardık. Ne muhteşem bir kazanç. Değil mi? Lütfen ilginizi ve bilginizi esirgemeyiniz. Bu ağaçları, dünyanın neresinde olursa olsun, kurtaralım. Bu çare, neden sitemize göndereceğiniz projenizde olmasın? Lütfen "YANITLA" penceresine tıklayıp; projelerinizi, fikirlerinizi belirtiniz. Tüm kurtarılacak ağaçlar adına teşekkürler.
Saygılarımla... 17.06.2008
ÖNEMLİ NOT: İcatlarınız/ buluşlarınız/ faydalı modellerinizi, imsahi46@yahoo.com adresime mail göndererek; ad soyadınızla birlikte, mail' inizde belirteceğiniz buluşunuzun, size özel konu başlığıyla, ilgilenenlerin dikkatine sunulmasını, sitemiz vasıtasıyla sağlayabilirsiniz. Katkılarınızı bekliyoruz.