İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Mesajlar - is

Sayfa: [1] 2 3 4
1
SAYGIDEĞER SERMAYE SAHİPLERİNE AÇIK MEKTUP!

           Sayın sermaye sahipleri, bir memleketin zenginlerinin taşın altına ellerini koyarak mucitlerin ellerinden tutmaları beklenmektedir.

           Bir zaman önce televizyonda bir açıkoturumda izlemiştim, yeryüzünde ticarî alışverişlerden elde edilen kazanç oranı, % 25- 30' lar civarındadır. Fabrika kurup üretim yapanların kazançları, % 100- 150' ler civarındadır. İlmî araştırma yapanların kazançları ise, % 1500' ler civarındadır. Durum böyle olduğu halde ilmî araştırmalara sermaye koymayan zenginlerimizin ne kadar zararda olduklarını görmemek elde değildir. Kazancı yüksek yatırımların yollarının ilmî araştırmalardan geçtiğini söylememiz yanlış olmaz. O zaman aklımıza gelen:

           -Demek ki, memleketimiz zenginlerinin, mucitlerin icat ettikleri patentlik işlerine ilgi duymamalarının sebebi en mantıklı bir ifade ile:

           -Kazanç elde etmek istemiyorlar. Diyebilir miyiz? Diyebiliriz. Ya da:

           -Memleketin ilerlemesine katkıda bulunmak isteyen sermaye sahipleri bulunmamaktadır, diyebilir miyiz? Diyebiliriz. Yoktur. Başka mantıklı bir sebep aklımıza gelmiyor. Aklına gelen var ise, diğer mantıklı sebepleri yazınız lütfen! Yazınız ki, biz de cahilliğimizi giderelim.

            Memleketimizde mucitlere destek vermeyi bırakınız, köstek olanların varlığı ile ilgili bir haber gazetelerde/ televizyonlardan haber yapıldı. Özel MEF Lisesi 12. sınıf öğrencisi İlayda Şâmilgil, “First Step To Nobel Prize In Physics” yarışmasında, 70’ e yakın ülkeden 5 bin fizik projesini geçerek dünya birincisi oldu. Daha önce TÜBİTAK’ ın yarışmasına da gönderdiği projenin, burada dereceye giremediği öğrenildi. İlayda Şâmilgil, Polonya’ da bu yıl 22. si düzenlenen yarışmaya, üzerinde 1 yıldır çalıştığı “Sıvılardaki Su Oranını Mıknatısla Ölçebilen Ucuz, Hızlı ve Taşınabilir Bir Sistem” adlı projesi ile katıldı. Şâmilgil, fizik alanında dünyanın en prestijli fizik proje yarışması olarak kabul edilen yarışmanın dünyaca ünlü akademisyenlerden oluşan jürisinden tam puan aldı.

           İlayda Şâmilgil' în bu haberinin yanlış olduğu dile getirilmediğine göre, Tübitak içerisinde yer alan ilim adamlarının yetersizliği/ böyle projeleri değerlendirebilecek kapasitede ilim adamları olmadıkları ifade edilebilir mi? Edilebilir. Zira aksini kim  ne şekilde açıklayabilir ki? Bilenler, bilmeyen benim gibi kimselere, açıklasın lütfen!

           Netice olarak mucitlere destek olmak sermaye sahiplerine kazanç getirecektir. İtibar getirecektir. Memlekete olan katkılarıyla büyük bir mutluluk payı sermaye sahiplerinin olacaktır.

           Saygılarımla... 16.01.2016 02:28

           

2
YUNUS GÜVEN' DEN BULUŞU İÇİN İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

YUNUS GÜVEN:

İyi günler İmsahi Bey...

       İmsahi Bey benim bir icadım var. Şu an için sadece adını açıklayabilirim. "YER ÇEKİMİ AMFİBİLİKATÖRÜ" Fakat ne bir patent, ne bir finansör, ne bir laboratuvar ortamı, ne de bir maddi kaynak var elimde.

       İnternette dolaşırken sizin sitenizi gördüm ne olursa olsun "icadınız" var ise, yazınız demişsiniz.
Kim finansman sağlayacak, nasıl olacak, olacak mı? Çalışabilecek miyiz? Nasıl güvenebilirim? Güvenebilir miyim? Hiç bilmiyorum. Arayın bize ulaşın demişsiniz, ama telefon numarası bulamadım. Ben de mail atayım dedim.

       Bu icadımı imkansızlıklar nedeniyle, tam anlamıyla hayata geçiremedim. Alet ve edevatlarımı, her şeyi kaldırdım. Kolilere doldurdum tıka basa. Bazı elektronik parçaları ve aletleri elektronikçilere yaptırıyorum. Güç kaynağı, yüksek voltaj sürücüleri gibi parçaları. Bunlarda zaman alıyor ve maliyetli oluyor. Hala da yapımına devam ediyorum.

       En azından küçük bir prototipini bile yapmam için imkan bulursam, buluşuma yönelip tamamlayacağım.

       Ne yapabiliriz? Maddi imkanlar için çözüm bulabilir miyiz? Nasıl olur bilemiyorum.

       Saygılar iyi çalışmalar...

*-*-*-

İMSAHİ:

Sayın Yunus Bey,
 
       İlginize özellikle teşekkür ederim. Zira ilginin fazla olmadığı, kimsenin icadını internet sitelerinde, finansörlerle buluşturmak istemediği kanaatine varmıştım.
 
       İcadınızın detaylarını açıklamayınız. Ancak imsahi46@yahoo.com mail adresim vasıtasıyla, finansman sağlamak için, size ulaşacak ve icadınızın prototipinin yapımında maddi kaynak sağlayacak olanların, nasıl bir prototipe para harcayacaklarını bilmeleri gerektiği kanaatimi belirtmek isterim. Bu nedenle:
 
       Yapmak istediğiniz/ prototipini yaptığınız icadınızın detaylarını vermeden, ne gibi bir fayda sağlayacağını, nasıl bir yenilik getireceğini belirtmeniz gerekmektedir.
 
       Bilgilerinizi rica ederim.
 
       Saygılarımla...
 
       ÖNEMLİ NOT: İcadınız hakkında göndereceğiniz tanıtım yazınızı bekliyorum.

*-*-*-

YUNUS GÜVEN:

İyi günler İmsahi Bey,

       Öncelikle NASA'nın bazı çalışmaları olduğunu, ama bu tip motorları henüz yapamadığını bilmekteyiz. Halen mekiklerinde, uzay araçlarında tepkimeli yüksek basınçlı motorlar kullanılmakta. Bu uzun zamanda böyle gidecek gibi. Bu da maliyet demek; hemde çok yüksek maliyetler. Eğer NASA yapmış olsaydı anti yer çekimi amfibilikatörünü çoktan kullanırdı herhalde. O kadar insan canından olmazdı.

       NASA iyon motorları üzerinde ve manyetik plazma motoru üzerinde çalışıyor. İyon motorlarını, şu an uzayda yörüngede bulunan uydularını yönlendirmek için kullanıyor. Ama sadece yörüngede tutmak veya döndürmek vs. için. Çünkü iyon motorları çok çabuk ısınıyor. Helyum gibi, neon gibi gazlarla çalışıyor. Bu da yüksek ısıya neden olduğu için bir kaç dakika kullanabiliyorlar. Şimdi manyetik plazma motoru üzerinde çalışıyorlar. VASIMIR motoru. Bu da yüksek ısı ihtiva ediyor ama, aynı tepkimeli motor gibi uzun süreli çalışabiliyor. Tepkili motordan kat kat hızlı ama sadece uzayda kullanılabilir ve sınırlı yakıtla. Yakıtta bitecek sonrası?

       Uzayda belli mesafelerde yol alabilecek. Bu da ayrı sorun.

       Sitenize konuyu eklediğiniz takdirde bunu finansörler görecek mi, ya da tanıdığınız finansörler mi var? Çoğu yabancı isimle üye olmus nickler görüyorum. Rus' u Yunan' ı vs... Birşeyler kapmak için mi üyeler siteye bilemiyorum.

       Bu icadın faydalarına gelmek istiyorum.

       Bu bir tür motor yani anti yerçekimi amfibilikatörü sayesinde;

       1. Havacılık tarihi değişecek. Yeni hava araçları KANATSIZ ve PERVANESİZ uçacak. Ayrıca tepkimeli motorlar kalkacak. Düşünün bir kere. En önemlisi çevreyi ve havayı kirletmeyecek.

       2. Uzay çalışmaları ve uzay yolculuğu. Yeni uzay araçları bu sistemle hareket edecek. Uzun mesafeler kısalacak. Bu sistem ve motor aynı zamanda mekiğin kendisini oluşturacak.

       3. Sanayiyi geliştirecek. Yaşam değişecek. İnsanlar artık önüne değil, yukarı, uzaya bakacak; hatta uzayda dolaşabilecek.

       4. Bu sistemle yeni bir çağın başlangıcı olacağından kesinlikle eminim. Ya siz?

*-*-*-

İMSAHİ:

Sayın Yunus Güven Bey,
 
       Cevabi mail' inizi aldım. Teşekkürler. Açıklamalarınızı siteme aynen yazıyorum. Finansörlerin mail adresime(imsahi46@yahoo.com) yazacaklarını da, en kısa zamanda mucitlerin görüşlerine sunacağım.
 
       Memleketimizde icatlara önem veren sermaye sahiplerinin olduğuna eminim. Bekleyelim. Görelim.
 
       İcadınız insanlık için hayırlı olsun.
 
       Saygılarımla...

*-*-*-

       SİTEMİZ ZİYARETÇİLERİ VE BİLHASSA BULUŞLARA KAYNAK SAĞLAYACAK MÜTEŞEBBİSLERE DUYURULUR!

       Sayın Yunus Güven'in buluşuna ilgi duyan ziyeretçilerimizin, mucidimize soracakları sorularını imsahi46@yahoo.com adresime bekliyorum. Gelen mailler, "www.mucitlerimiz.com sitemizin genel prensipleri" çerçevesinde değerlendirildikten sonra, aynı konu başlığı altında, bu satırlarda yayımlanacaktır.


*-*-*-

YUNUS GÜVEN:

İmsahi Bey, konu başlığını gördüm.

       Cihazın Adı: “Anti Yer Çekimi Amfibilikatörü”

       İnternette bulamazsınız, çünkü böyle bir makineyi yapan ne çıkmıştır ne de yapılabilmiştir. ”Amfibilikatör” kelimesinde herhangi bir hata da yoktur. Zira bu kelime, prototipini yapacak olduğum aracın adıdır.

       Bu amfibilikatör aynen düşündüğünüz gibi yer çekimine karşı koyarak aracımızın havada süzülmesine; hiçbir etki altında kalmadan hava ortamında bile istenilen hızda seyredebilmesine; manevra kabiliyeti yüksek, atmosfere girişi ve atmosferden çıkışında, manyetik etki nedeniyle etkilenmeyen; bu nedenle de kesinlikle ısınmayan bir yapıya sahip olacaktır. Yani plazma etkisi oluşmaktadır.
 
       Bu amfibilikatörde, herhangi bir yakıt kullanmıyoruz. Ne sıvı ne de gaz. Manyetik alan etkisiyle, bir mekanizma sayesinde elektrik enerjisi, yarı mekanik ve yarı elektronik olarak üretilecek. Üretilen elektrik yüksek voltaja çevrilerek, bir kaç milyon volta çıkarılacak. (Örneğin tesla bobini gibi). Sonra yapmış olduğumuz mekanizmayı harekete geçirecek. Bu mekanizma sayesinde araç yerden yükselerek, havada asılı kalabilir, hızlı hareket edebilir, istenilen yöne uzayda seyahat edebilir hale gelecek.

       Ancak bu kadar bilgi verebilirim nasıl çalıştığı hakkında.

*-*-*-

3
İCATLAR ALFABETİK FİHRİSTİ VE MUCİTLERİ(3)

(S- Z)


S

www.mucitlerimiz.com
Saklama kabı(1795) François Appert
Sarkaç İbni Yunus
Sarkaçlı saat Christian Huygens
Sayısal ses bantları (DAT) ……………..
Sayma makinesi(Elektrikli) Herman Hollerith
Sekant kavramı Ebu'l Vefa
Sesin ilmi açıklaması Farabi
Sesli film Ernst Ruhmer
Seyahatname Evliya Çelebi
Seyyah İbni Battuta
Sesi kaydetmek için plastik manyetik teyp bandı AEG
Sıcak hava balonu Montgolfier Kardeşler
Sıcaklık ölçümleri için standart Anders Celsius
Sıvı termostat Charles Edward Hearson
Sıvı yakıtlı roket Robert Hutchinson Goddard
Sibernetik ilmi El Cezeri
Sikke Lidyalılar(Mucidi belli değil)
Silgi(1736) Charles Marie de la Condamine
Silgi(Dayanıklı)(1839) Charles Goodyear
Sinema(sesli) Charles Batchelor
Sinema makinesi Lumiere Kardeşler
Sinus kavramı El- Battani
sin x = a cos x eşitliği formülü El- Battani
Sistem mühendisliği Ahmed Bin Musa
Siyah beyaz televizyon yayını BBC
Stetoskop(1816) Rene Laennec
Sputnik I uydusu(Dünyanın etrafında dönen) Rusya
Solunuma yardımcı demir ciğer Philip Drinker
Sonar cihazı Pierre Langevin ve ekibi
Süper iletken(1986) George Bednorz
Süpürge(Elektrikli) Cecil Booth
Süpürge(Elektrikli) Hubert Booth
Sürgülü hesap makinesi ……………..
www.mucitlerimiz.com

Ş

www.mucitlerimiz.com
Şemsiye(M.Ö. 2000) Asya, Çin, Mısır, Yunanistan
Şemsiye(1885) William C. Carter
Şırınga(1853) Charles Pravaz
Şırınganın ağzını tıkayan alet(1987) Jean-Louis Brunet
Şişme lastik Robert Thomson
www.mucitlerimiz.com

T

www.mucitlerimiz.com
Tarım alanında çalışmalar İbni Avvam
Tarih felsefesi İbni Haldun
……. Tarihçi ve coğrafyacı Ebu’l Fida
TCP/IP protokolu A.B.D.
Tedavi metotları üzerine çalışmalar Ali Bin Rıdvan
Tek transistörlü hafıza yongası ........
Tekerlek(Ulaşımda kullanılan)(M.Ö. 3200) Mezopotamya(Mucidi belli değil)
Tekerlek(Yükte kullanılan)(M.Ö. 3500) Mezopotamya(Mucidi belli değil)
Telefon Alexander Graham Bell
Teleskop(30 kez büyüten) Galileo
Teleskop Hans Lippershey
Teleskop Kepler- Galileo
Televizyon John Logie Baird
Televizyon (HDTV) yayını ……………..
Telgraf Claude Chappe
Telgraf(Elektrikli) Cooke ve Wheatstone
Telgraf(Elektrikli) Samuel Morse
Telsiz Telgraf Guglielmo Marconi
Telstar adlı uydu(Canlı televizyon görüntülerini de ileten) ………….
Termometre Fahrenheit-Galileo-Celsius-Reaumur
Termos(1906) J. Dewar
Termostat modelleri(çeşitli tipte) Andrew Ure
Testere(Benzinle çalışan) Emil Lerp
Testere(Elektrikli) Andreas Stihl
Tetanos aşısı(1926) Ramon et Zoeller
Teyp Valdemer Poulsen
Tıp dalındaki kitaplar İbni Zuhur
Tıp tarihi hakkında eşsiz bir eser İbni Ebi Useybia
Ticari bilgisayar IBM şirketi
Toplama makinası Babilliler(Mucidi belli değil)
Torna tezgahı İbni Karaka
Tornavida(M.Ö. 300- 201) Arşimet
Transformatör Stanley
Transistör Bardeen, Brattain ve Schockley
Traş bıçağı(körlenince atılan) Gilette ve Nickerson
Tren(Elektrikli) Ernest von Siemens
Trigonometri üzerine çalışmalar Uluğ Bey
Turbo jet motoru Hans Von Ohain
Turbo jet motoru Whittle
Tutkal(1750) İngiltere(Mucidi belli değil)
Tükenmez kalem(bilye uçlu)(1938) Lazla Biro
www.mucitlerimiz.com

U

www.mucitlerimiz.com
Uçak İbni Firnas
Uçak Wright Kardeşler
Uçak(kesintisiz uçabilen) Wright Flyer
Uçan balon Montgolfier Kardeşler
Uçan mekik İngiliz bir dokumacı
UNIX İşletim sistemi A.B.D.
Usturlapla ilgili ilk eser Maşallah
Uydunun fırlatılması Vernher von Braun
Uzaktan kumanda cihazı(1950) Eugene Polley
Uzay Mekiği A.B.D.
Uzunçalar Peter Goldmark
www.mucitlerimiz.com

Ü

www.mucitlerimiz.com
Üçgenin alan formülleri Ebu'l Vefa
Ütü(Elektrik ısıtıcılı) Henry Seely
Ütü masası Sarah Boone
www.mucitlerimiz.com

V

www.mucitlerimiz.com
Vebanın bulaşıcı hastalık olduğunu ilmi yoldan açıklaması İbni Hatip
Verem mikrobu keşfi Kambur Vesim
Vida(M.Ö. 500- 401) Archytas of Terentum
Vinç Vitruvius
www.mucitlerimiz.com

W

www.mucitlerimiz.com
Windows işletim sistemi Microsoft firması
www.mucitlerimiz.com

X

www.mucitlerimiz.com
X-ışınları Wilhelm Röntgen
www.mucitlerimiz.com

Y

www.mucitlerimiz.com
Yalan Makinesi John Larson
Yangın söndürücü(1816) George Manby
Yangın söndürücü(Kimyasal maddeli)(1905) Alexander Laurent
Yapay kalb(1982) Robert Jarvik
Yapay zeka Princeton Üniversitesi
Yapışkan bant(1921) Richard Drew
Yara bandı(Yapışkanlı)(1920) Earle Dickson
Yazı Sümerler(Mucidi belli değil)
Yel değirmenleri üzerine çalışmalar Mes’ûdi
Yer ölçüsü ilminin temelleri Ebu'l Vefa
Yerçekimi ve terazilerle ilgili izahlar Hazini
Yerin çapını ölçme El Biruni
Yıldırımın elektrikten kaynaklandığı(Paratoner) Benjamin Franklin
Yivli toplar Fatih Sultan Mehmet
Yol İşaretleri Perey Shaw
Yürüyen merdiven(New York'ta) Jesse Renov
www.mucitlerimiz.com

Z

www.mucitlerimiz.com
Zeplin Kont Von Zeppelin
Zerografi ilkesiyle çalışan ilk fotokopi makinesi Carlson
Zooloji ansiklopedisi Demiri
www.mucitlerimiz.com

ÖNEMLİ NOTLAR:
 
1-) Bilindiği üzere bu bilgilerin kaynağı:
    1.1. İnternette yerli ve yabancı linklerden derlemeler,
    1.2. Ansiklopedilerden elde edilen, doğrulama bilgileridir.
       
2-) Doğrulanan bilgiler, sitemizde,
      2.1. “TARİH SIRASINA GÖRE İCATLAR”;       
      2.2. “İCATLAR VE MUCİTLERİ FİHRİSTİ”;
      2.3. “MUCİTLER VE İCATLARI FİHRİSTİ”; Genel Kategori Başlığı altındaki Alt Bölümlerde sizlere sunulmaktadır.

3-) YENİ BİLGİLER(SATIR ARALARINA İLAVELERLE) SUNULMAYA DEVAM EDİLECEKTİR.

4-) İcatlar ve Mucitler/ Mucitler ve İcatları sıralamasında, noktalı geçilen kısımlara, mucitlerin çalıştıkları bilim dallarında, ne gibi icat/ buluş/ çalışma yapıldığı, ya da kim tarafından yapıldığı, zamanla ve ilavelerle devam edilecektir.

5-) Dağınık olan icatların, tarih sırasına göre(kronolojik sıraya göre) toplanması için, günlerce süren araştırmalar, doğrulama ve düzenlemeler yapılmaktadır.

6-) İcatlar arasında bulunan İslam İlim Adamlarının icat/ buluş/ çalışmaları, dikkat edilirse, yüzlerce sene öncesinde yerlerini almış olup; İslam İlim Adamlarının yaşadığı yüzyıllarda çok fazla icat/ buluş/ çalışmalarının olduğu gerçeğinin, yabancı kütüphanelerdeki kaynaklardan doğrulanması mümkündür.           

7-) Lütfen alımlarınızda, sitemizin ( www.mucitlerimiz.com ) adresini, emeğe saygı olmak üzere, belirtiniz.

8-) Sayın sitemiz üye ve ziyaretçileri! Sizlerle sohbet etmek, içinizdeki tüm güzellikleri ve icat aşkınızı, bu site sayfalarına aktarabilmeniz maksadıyla kurulmuş olan sitemizin, yanlış kimseler tarafından istenmeyen yazı ve resimlerle doldurulmasına müsaade edilemeyeceği gerekçesiyle, yorumlara engel konulmak mecburiyetinde kalınmıştır. Özürlerimizle; bilgilerinize…

Faydalı olması temennilerim ve saygılarımla...


SON

4
İCATLAR ALFABETİK FİHRİSTİ VE MUCİTLERİ(2)

(H- R)


H

www.mucitlerimiz.com
Hareketli bir mıknatıstan elektrik akımı elde edilmesi Michael Faraday
Hareketli film Lumiere Kardeşler
Hassas takvim Mısırlılar(Mucidi belli değil)
Hava pompası Guricke
Havagazı lambası Carl Auer
Havan topu Fatih Sultan Mehmet
Hayvan gübresinden amonyak Cahiz
Helikopter(S- 5 uçağını havalandırıp uçuran)(1911) İgor Skorsky
Helikopter(Modern helikopter- VS 300)(1935) İgor Skorsky
Hesap makinesi Pascal
Hesap makinesi(1888) William Seward
Hesap makinesi(logaritmik işlemleri yapabilen) Henry Briggs
Hesap toplama makinesi Blaise Pascal
ateş eden tabanca “altıpatlar” Samuel Colt
Hiyeroglif yazı Mısırlılar(Mucidi belli değil)
Hoparlör Rice/Kellogg
Hoverkraft C. Cockerell
www.mucitlerimiz.com

I

İ

www.mucitlerimiz.com
İnsülin Banting Ve Best
İstanbul Rasathanesinin kurucusu Takiyyüddin Er Raşit
İzafiyet teorisi Einstein
www.mucitlerimiz.com

J

www.mucitlerimiz.com
Jet Uçağı Ohain
Jiroskoplu pusula(gyroscope compasses) Elmer Ambrose Sperry
www.mucitlerimiz.com

K

www.mucitlerimiz.com
Kağıt(Selülozdan) Dahl
Kağıt fabrikası İbni Fazıl
Kağıt para Çinliler(Mucidi belli değil)
Kalemtıraş(1897) John Lee Love
Kanser ameliyatı Ali Bin Abbas
Kapı anahtarı(pimli) Linus Yale
Karbon 14 Tarihlemesi W. F. Willard
Karbüratör Daimler
Kaşık İnsanlar(Mucidi belli değil)
Kaşık(günümüzdeki şekli) Romalılar(Mucidi belli değil)
Katarakt ameliyatı Ammar
Kauçuk Goodyear
Kedi gözü(1933) Percy Shaw
Kelime işlemci IBM şirketi
Kılcal damar sitemi Ali Bin Abbas
Kilit(1787) Joseph Bramah
Kibrit(1680) Robert Boyle
Kimya biliminin kurucusu Cabir İbn-i Hayyan
Kimyasal adlandırma yöntemi Lavoisier
Kitâb-ül Felâha adlı kitabı ve botanik ve zooloji alanındaki çalışmaları İbni Avvam
Klima(1906) Willis Haviland Carrier
Klima(konutlar için) Carrier Engineering
Kompakt disk Philips ve Sony şirketleri
Kontakt lens(1888) Eugen Fick ve Eduard Kalt
Kosekant kavramı Ebu'l Vefa
Kosinüs kavramı El- Battani
Krank mekanizması El Cezeri
Kronometre Harrison
Kuduz aşısı Louis Pasteur
Kurşunkalem(1795) Nicolas Conte
Kurşunkalem fabrikası(1861) Eberhard Faber
Kuyrukluyıldızın yörüngesi Edmond Halley
Küçük kan dolaşımı İbnünnefis
Küp ve zeka oyunları Beni Musa Kardeşler
www.mucitlerimiz.com

L

www.mucitlerimiz.com
Lazer C.H. Townes
Lazer kuramı Townes ve Schawlow
Lazer tabancası Theodor Maiman
Linotip ………….
Logaritma cetveli John Napier
Lokomotif George Stephenson
Lokomotif Richard Trevithick
www.mucitlerimiz.com

M

www.mucitlerimiz.com
Madeni para basımı Lidyalılar(Mucidi belli değil)
Makas(1893) Louis Austin
Makineli tüfek(tam otomatik) Hiram Maxim
Marifetnâme İbrahim Hakkı Hazretleri
……. Matematikçi İsmail Gelenbevi
……. Matematikçi Kerhi
……. Matematikçi, fizikçi v astronom Kemaleddin Farisi
……. Matematikçi ve astronom Macriti
Matametikte kosinüs kavramı Ebu'l Vefa
Matbaa(baskı makineleri) Johannes Gutenberg
Matbaa harfleri(portatif) Pi Cheng
Matkap G. Sommeiller
Med- cezir olayı(gel-git) Ebu Maşer
Mekanik saat Bir keşiş
Merağa Rasathanesi Nasirüddin Tusi
Metro Londra'da
Mikrochip ………….
Mikrodalga Dr. H.A.H. Boot ve Sir John Randall
Mikrodalga fırın Percy Le Baron Spencer
Mikrofilm ………….
Mikrofon Berliner
Mikroorganizmalar(Hastalık yayan küçük canlılar), civa ile tedavi İbni Sina
Mikrop(varlığı) Akşemseddin Hazretleri
Mikroskop Janssen
Milyon bitlik hafıza yongası ABD
……. Mimar Sinan
Minyatürlü coğrafya kitabı İstahri
Modern denizaltı J.P. Holland
Modern tuvalet Joseph Bramah
Mors alfabesi Alexander Stepanovitch Popov
Mors alfabesi Samuel Morse
Motor(dört zamanlı) Nikolaus Otto
Motor(tek zamanlı ve içten yanmalı) Etienne Lenoir
Motorlu testere Andreas Stihl
Motorlu uçak Wright Kardeşler
Motosiklet Daimler
Mürekkep(400) Çinliler(Mucidi belli değil)
www.mucitlerimiz.com

N

www.mucitlerimiz.com
Naylon Du Pont Laboratuvarı
Neft Ebu Bekr Zekeriya Razi
Neon Lambası Claude
Nobel ödülü alan müslüman bilim adamı Abdüsselam
Nükleer reaktör Enrico Fermi
www.mucitlerimiz.com

O

www.mucitlerimiz.com
Ondalık kesirler Gıyasüddin Cemşid
Ondalık logaritma sistemi Henry Briggs
Optik ilmi İbni Heysem
Optikle ilgili eserler Kindi
Ormancı mengenesi Charles Brathwaite
Osiloskop(1914) Edwin Howard Armstrong(1890- 1954)
Otomobil(14,5 Km hız yapabilen satış amaçlı ilk araba) Karl Benz
Otomobil(dört tekerlekli) Benz- Daimler
Otomobil(yürüyen bant sistemli seri üretilen) Henry Ford
www.mucitlerimiz.com

Ö

P

www.mucitlerimiz.com
Para(M.Ö. 700) Lidya
Para(sikke) basımı(700- 601) Lidya
Paraşüt Louis Leonard
Paraşüt Veranzio
Paratoner(Yıldırımın elektrikten kaynaklandığı) Benjamin Franklin
Paslanmaz Çelik Brearley
Penisilin Alexander Fleming
Pikap Thomas Alva Edison
Piknometre(yoğunluk tayin etme aleti) Ebu'l Vefa
Pil(Elektrik bataryası) Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta
Planör Hazerfen Ahmed Çelebi
Planör Otto Lilientahi
Planör George Cayley
Polaroid makine Edwin Land
Projektör Sperry
Pulse-code modulation system HP şirketi
Pusula Çinliler(Mucidi belli değil)
www.mucitlerimiz.com

R

www.mucitlerimiz.com
Radar Taylor Ve Young
Radar Watson-Watt
Radar Christian H. Ismeyer
Radar Robert Watson- Watt
Radar cihazı John Logie Baird
Radar cihazı Rudolf Kühnold
Radyo Guglielmo Marconi
Radyo transistörü Guglielmo Marconi
Radyo Guglielmo Marconi
Radyo Marconi ve Alexander Stepanovitch Popov
Radyo aracılığıyla ilk insan sesinin iletilmesi Reginald Fessenden
Radyoaktivite Antoine Henri Becquerel(15 Aralık 1852 - 25 Ağustos 1908)
Radyoaktivite Marie Curie
Radyum Curie'ler
Raptiye(1904) Edwin Moore
Renkli Film Westcott
Robot Elmer Sperry
Robot yapımı El Cezeri
Roket Goddard
Roket(V-2 adlı) uzun menzilli Von Braun
Röntgen Tüpü Coolidge
www.mucitlerimiz.com

ÖNEMLİ NOTLAR:
 
1-) Bilindiği üzere bu bilgilerin kaynağı:
    1.1. İnternette yerli ve yabancı linklerden derlemeler,
    1.2. Ansiklopedilerden elde edilen, doğrulama bilgileridir.
       
2-) Doğrulanan bilgiler, sitemizde,
      2.1. “TARİH SIRASINA GÖRE İCATLAR”;       
      2.2. “İCATLAR VE MUCİTLERİ FİHRİSTİ”;
      2.3. “MUCİTLER VE İCATLARI FİHRİSTİ”; Genel Kategori Başlığı altındaki Alt Bölümlerde sizlere sunulmaktadır.

3-) YENİ BİLGİLER(SATIR ARALARINA İLAVELERLE) SUNULMAYA DEVAM EDİLECEKTİR.

4-) İcatlar ve Mucitler/ Mucitler ve İcatları sıralamasında, noktalı geçilen kısımlara, mucitlerin çalıştıkları bilim dallarında, ne gibi icat/ buluş/ çalışma yapıldığı, ya da kim tarafından yapıldığı, zamanla ve ilavelerle devam edilecektir.

5-) Dağınık olan icatların, tarih sırasına göre(kronolojik sıraya göre) toplanması için, günlerce süren araştırmalar, doğrulama ve düzenlemeler yapılmaktadır.

6-) İcatlar arasında bulunan İslam İlim Adamlarının icat/ buluş/ çalışmaları, dikkat edilirse, yüzlerce sene öncesinde yerlerini almış olup; İslam İlim Adamlarının yaşadığı yüzyıllarda çok fazla icat/ buluş/ çalışmalarının olduğu gerçeğinin, yabancı kütüphanelerdeki kaynaklardan doğrulanması mümkündür.           

7-) Lütfen alımlarınızda, sitemizin ( www.mucitlerimiz.com ) adresini, emeğe saygı olmak üzere, belirtiniz.

8-) Sayın sitemiz üye ve ziyaretçileri! Sizlerle sohbet etmek, içinizdeki tüm güzellikleri ve icat aşkınızı, bu site sayfalarına aktarabilmeniz maksadıyla kurulmuş olan sitemizin, yanlış kimseler tarafından istenmeyen yazı ve resimlerle doldurulmasına müsaade edilemeyeceği gerekçesiyle, yorumlara engel konulmak mecburiyetinde kalınmıştır. Özürlerimizle; bilgilerinize…

Faydalı olması temennilerim ve saygılarımla...


DEVAMI: "İCATLAR FİHRİSTİ VE MUCİTLERİ(3)(S- Z)" DEDİR.

5
İCATLARIN/ BULUŞLARIN AÇIKLAMALARI / PLASTİK
« : 16 Ağustos 2009, 17:21:04 »
PLASTİĞİN BULUNUŞU

           Plastik kelimesi, Eski Yunanca'da "şekil vermeye elverişli" anlamına gelen "plastikos" kelimesinden türemiştir. İlk plastik olan polimer selüloz nitrat, ağaç selülozundan türetilen termoplastik bir maddedir. 1910 yılında, bir termoplastik olan bakalit fenolik’in üretilmesiyle gündelik hayatta birçok değişimi beraberinde getiren plastik çağı da başlamıştır.
 
           Yapımında ana ham madde olarak maden kömürü, hava, su, kireçtaşı ve tuz kullanılır. Bunların özel işlemlerle oluşturduğu fenol, benzen, kok, amonyak, oksijen, azot, argon, neon, ksenon, kalsiyum siyamit kostik ve klor gazı gibi aracı maddeler de plastik yapımında kullanılmaktadır.

           Bu açıklamadan anlaşılacağı gibi, plastik, çeşitli elemanların özel işlemlerle ,birbirleriyle karıştırılması sonucu ortaya çıkan yapma/ sun' i maddelere verilen genel bir isimdir. Plastik maddeler, çağımızda çok yaygın ölçüde kullanılmakta, çok değişik uygulamalarla insanlığa yararlı olmaktadır. İlk olarak kullanılan plastik madde "bakalit" tir. Gerçekte bir marka adı olan "bakalit", 1909 yılında Amerika'da Leo H. Beakeland adında biri tarafından keşfedilmiştir. Daha derinlemesine bir bakış, plastik maddelerin keşfinin 1828 yıllarına kadar gittiğini ortaya koyacaktır. Bugünkü plastik maddelerin aslını teşkil eden "polistiren" ya da  "viniller" ve daha başka bazı plastik türleri, 1828 yılında Fransız kimyacıları tarafından keşfedilmiştir. 1850 yıllarında da, Amerika'da plastik alanında, yüzeysel bazı çalışmaların olduğu görülmektedir.

           Plastiklerin gelişme ve yaygınlaşma nedeni gerçekten çok ilgi çekicidir. 19. yüzyılda, fildişinden yapılan bilardo topları bulunmaz olmuştu. 1868 yılında, Newyork'lu bir yapımcı,bilardo topu yapımında kullanılabilecek bir plastik bulana 10.000 dolar vereceğini bildirdi. 10.000 doları elde etmek amacıyla, birçok kimse bu alanda yoğun çalışmalara başladılar.

           1900 ile 1910 yılları arasında, Avrupa'da "kazein plastik" leri yapıldı. İlk plastikler, teknolojik güçlükler nedeniyle ucuza çıkmıyordu. 2. Dünya Savaşı sonrası yapılan çalışmalarla plastik türleri çoğaldı; yapım maliyetleri alabildiğince düştü; son derece ucuz olan bu maddenin kullanımı, her alanda kendini gösterdi.

6
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN GENÇLİĞE HİTABESİ

Ey Türk gençliği!
Birinci vazifen, Türk istiklalini, Türk Cumhuriyetini,
ilelebet, muhafaza ve müdafaa etmektir.


Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegane temeli budur.

Bu temel, senin, en kıymetli hazinendir.
İstikbalde dahi, seni, bu hazineden mahrum etmek isteyecek,
dahili ve harici, bedhahların olacaktır.


Bir gün, istiklal ve cumhuriyeti müdafaa mecburiyetine düşersen,
vazifeye atılmak için,
içinde bulunacağın vaziyetin imkân ve şeraitini düşünmeyeceksin!


Bu imkân ve şerait, çok namüsait bir mahiyette tezahür edebilir.
İstiklal ve cumhuriyetine kastedecek düşmanlar,
bütün dünyada emsali görülmemiş bir galibiyetin mümessili olabilirler.


Cebren ve hile ile aziz vatanın bütün kaleleri zaptedilmiş,
bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve
memleketin her köşesi
bilfiil işgal edilmiş olabilir.


Bütün bu şeraitten daha elim ve daha vahim olmak üzere,
memleketin dahilinde iktidara sahip olanlar
gaflet ve dalalet ve hatta hıyanet içinde bulunabilirler.


Hatta bu iktidar sahipleri şahsi menfaatlerini,
müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler.
Millet, fakr ü zaruret içinde harap ve bitap düşmüş olabilir.


Ey Türk istikbalinin evladı!
İşte; bu ahval ve şerait içinde dahi, vazifen,
Türk istiklal ve cumhuriyetini kurtarmaktır!


Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur.


     Mustafa Kemal Atatürk'ün Gençliğe Hitabesini, bu günün faydalı olduğu kadar, yerinde ve usulünde kullanılmadığında, çok zararlar veren, bilhassa çocuklarımızın gelişmesinde olumsuz tesirleri olan televizyonların, çocuklarımızın zarar görmeyeceği bir yapıya kavuşturulması düşüncesi ile, Gençliğe Hitabe'yi bu konuda uyarma görevimi yapmak üzere düzenleyerek aşağıya alıyorum:

Ey Türk Gençliği!
Birinci vazifen,
LÜZUMSUZ DİZİLERİ VE PROGRAMLARI SEYRETMEMEKTİR.

   Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegâne GÜZELLİĞİ budur.

   Bu GÜZELLİK senin en kıymetli hazinendir.
İstikbalde dahi, seni bu hazineden mahrum etmek isteyecek,

LÜZUMSUZ DİZİLERE VE PROGRAMLARA VURDUĞUN EN BÜYÜK DARBENİN TESİRİNİ YOK ETMEK İSTEYİP;
SENİ LÜZUMSUZ DİZİLERE VE PROGRAMLARA MAHKUM ETMEK İSTEYECEK

dahilî ve harici TELEVİZYONLAR olacaktır.


   Bir gün, GELECEĞİNİ KORUDUĞUNU, LÜZUMSUZ YERE ZAMAN ÖLDÜRMEDİĞİNİ ANLADIĞINDA,
SEYRETMEDİĞİN LÜZUMSUZ DİZİLER VE PROGRAMLARDAN KAZANDIĞIN ZAMANLARIN,
SANA YENİ UFUKLAR AÇTIĞINI GÖRDÜĞÜNDE,
KAYBETMEKTE OLDUĞUN ZAMANLARI KAZANMAKLA NE BÜYÜK İMKANLARA KAVUŞTUĞUNU ANLAYACAKSIN.


İstiklâl ve Cumhuriyet'i müdafaa mecburiyetine düşersen, TELEVİZYONLARIN SİZLERE DAYATMAK İSTEDİĞİ İDEOLOJİLERE İNANMADAN,
ÜZERİNİZE DÜŞEN
vazifeye atılmak için, içinde bulunacağın vaziyetin imkân ve şerâitini düşünmeyeceksin!


   Bu imkân ve şerâit, SENİN İÇİN ÇOK ZOR ŞARTLARDA, KENDİNİ ZORLAYARAK KAZANMIŞ OLDUĞUN, İMKAN VE ŞERAİTLER OLARAK tezahür edebilir.

   İstiklâl ve ZİHİN GÜCÜNÜ ZİNCİRLEYECEK TELEVİZYONLAR,
bütün dünyada emsali görülmemiş bir SERMAYENİN VE İMTİYAZLI GRUPLARIN mümessili olabilirler.


   Cebren ve hile ile aziz EVİNİZİN bütün ODALARINA GİRİLMİŞ,
bütün KUMANDALARI ELLERİNİZE VERİLMİŞ,
bütün ZİHİNLERİNİZ ZAPTEDİLMİŞ, ve AİLENİZİN her FERDİNİN ZİHİNLERİ BOŞ VE LÜZUMSUZ DİZİLERLE bilfiil işgal edilmiş olabilir.


   Bütün bu şerâitten daha elîm ve daha vahim olmak üzere,
DENETLEME YETKİSİ OLAN MÜESSESELER DİŞE DOKUNUR BİR DENETİM YAPMAYABİLİRLER.


   Hattâ bu TELEVİZYONCULAR,
ÜÇ KURUŞLUK DÜNYA MALI OLAN REYTİNG GELİRLERİNİ, HER TÜR ÖZEL HAYATIN SIRLARI YA DA
ÜÇÜNCÜ ŞAHISLARIN MUTSUZLUKLARI ÜZERİNE KURABİLİRLER.


   Millet, BİR KISIM İLİM ADAMLARININ TESPİTLERİNDE GİZLİ OLAN GERÇEĞE UYGUN OLARAK,
TELEVİZYON BAŞINDAN KALKMAMAKLA, KENDİ BAŞLARINA İŞ YAPAMAZ HALE GELİP,

fakr ü zaruret içinde harap ve bîtap düşmüş olabilir.

   Ey Türk istikbalinin evlâdı!
İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi vazifen,

TELEVİZYON KARŞISINDA, LÜZUMSUZ DİZİLERİN VE PROGRAMLARIN ESİRİ OLMADAN,
SADECE İLMİ, TARİHİ, DİNİ, SİYASİ VE SOSYAL İÇERİKLİ
SANA FAYDASI OLACAK AÇIK OTURUMLARI VE PROGRAMLARI SEYREDEREK;
LÜZUMSUZ DİZİLERİN VE PROGRAMLARIN REYTİNGLERİNİ BAŞAŞAĞI EDEREK SONLANDIRMAKTIR.


Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

Ziraat Y. Mühendisi
İsmail SEZGİ

   İkaz bizden, televizyonun zararlı programlarından uzak kalarak, yaşantınıza düzen getirmek sizden... Saygılarımla...27.01.2009- 23,55

7
MUCİTLER FİHRİSTİ VE İCATLARI(3)

(S- Z)


S

www.mucitlerimiz.com
Sabit Bin Kurra Dünyanın çapının doğru hesaplanması
Sabuncu Oğlu Şerefeddin Deneysel fizyoloji
Samuel Morse Telgraf(Elektrikli)
Samuel Morse Mors Alfabesi
Samuel Colt Hızlı ateş eden tabanca “altıpatlar”
Sarah Boone Ütü masası
……. Sayısal ses bantları (DAT)
Schawlow ve Townes Lazer kuramı
Schultre Barut
Seydi Ali Reis ....... Denizci, matematikçi ve astronom
Sir John Randall ve Dr. H.A.H. Boot Mikrodalga
Skorsky Helikopter
Sony şirketi ve Philips Kompakt disk
Sperry Projektör
Stanley Transformatör
Stephen Poplawski Blender(1922)
Stephenson Lokomotif
Suriyeliler(Mucidi belli değil) Alfabe
Sümerler(Mucidi belli değil) Yazı
……. Sürgülü hesap makinesi
www.mucitlerimiz.com

Ş

www.mucitlerimiz.com
Şemsettin Halili ……. Astronom
Şihabettin Karafi ……. Fizikçi ve hukukçu
www.mucitlerimiz.com

T

www.mucitlerimiz.com
Takiyyüddin Er Raşit İstanbul Rasathanesinin kurucusu
Taylor ve Young Radar
……. Televizyon (HDTV) yayını
……. Telstar adlı uydu(Canlı televizyon görüntülerini de ileten)
Theodor Maiman Lazer tabancası
Thomas Alva Edison Ampulü(Elektrik)
Thomas Savery Buhar makinesi
Thomas Alva Edison Endüstriyel Araştırma Laboratuvarı
Thomas Alva Edison Fonograf denilen ses kayıt cihazı
Thomas Alva Edison Güvenli ampul
Thomas Alva Edison Pikap
Thomas Saint Dikiş makinesi(1790)
Thomas Woodward Çengelli iğne
Toriçelli Barometre
Townes ve Schawlow Lazer kuramı
www.mucitlerimiz.com

U

www.mucitlerimiz.com
Uluğ Bey ....... Trigonometri üzerine çalışmalar
www.mucitlerimiz.com

Ü

www.mucitlerimiz.com
www.mucitlerimiz.com

V

www.mucitlerimiz.com
Vaaler Ataş(1900)
Valdemer Poulsen Teyp
Veranzio Paraşüt
Vernher von Braun Uydunun fırlatılması
Vitruvius Vinç
Volta(Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio) Pil(Elektrik bataryası)
www.mucitlerimiz.com

W

www.mucitlerimiz.com
W. A. Cockran Bulaşık  makinesi(Elektrikle çalışan)(1889)
W. F. Willard Karbon 14 Tarihlemesi
W. L. Hudson Fermuar(1893)
Walter Hunt Çengelli İğne
Walter Hunt Dikiş makinesi(1833)
Watson-Watt Radar
Wernher Von Braun Roket(V-2 adlı uzun menzilli)
Westcott Renkli Film
Wheatstone ve Cooke Telgraf(Elektrikli)
Whittle Turbo jet motoru
Wilhelm Einthoven Elektrokardiografi cihazı(1903)
Wilhelm J. Kolff Diyaliz makinesi(1985)
Wilhelm Röntgen X-ışınları
William Bourne Denizaltı
William C. Carter Şemsiye(1885)
William Donison Hunt Farklı tipte bir dikenli tel
William Orton Eter
William Seward Hesap makinesi(1888)
Willis Haviland Carrier Klima(1906)
Wright Flyer Kesintisiz uçabilmeyi sağlayan uçak
Wright Kardeşler Motorlu uçak
Wright Kardeşler Uçak
www.mucitlerimiz.com

X

www.mucitlerimiz.com
www.mucitlerimiz.com

Y

www.mucitlerimiz.com
Young ve Taylor Radar
Yunanlılar(Mucidi belli değil)  Çatal
www.mucitlerimiz.com

Z

www.mucitlerimiz.com
Zeppelin(Kont Von) Zeplin
www.mucitlerimiz.com

ÖNEMLİ NOTLAR:
 
1-) Bilindiği üzere bu bilgilerin kaynağı:
    1.1. İnternette yerli ve yabancı linklerden derlemeler,
    1.2. Ansiklopedilerden elde edilen, doğrulama bilgileridir.
       
2-) Doğrulanan bilgiler, sitemizde,
      2.1. “TARİH SIRASINA GÖRE İCATLAR”;       
      2.2. “İCATLAR VE MUCİTLERİ FİHRİSTİ”;
      2.3. “MUCİTLER VE İCATLARI FİHRİSTİ”; Genel Kategori Başlığı altındaki Alt Bölümlerde sizlere sunulmaktadır.

3-) YENİ BİLGİLER(SATIR ARALARINA İLAVELERLE) SUNULMAYA DEVAM EDİLECEKTİR.

4-) İcatlar ve Mucitler/ Mucitler ve İcatları sıralamasında, noktalı geçilen kısımlara, mucitlerin çalıştıkları bilim dallarında, ne gibi icat/ buluş/ çalışma yapıldığı, ya da kim tarafından yapıldığı, zamanla ve ilavelerle devam edilecektir.

5-) Dağınık olan icatların, tarih sırasına göre(kronolojik sıraya göre) toplanması için, günlerce süren araştırmalar, doğrulama ve düzenlemeler yapılmaktadır.

6-) İcatlar arasında bulunan İslam İlim Adamlarının icat/ buluş/ çalışmaları, dikkat edilirse, yüzlerce sene öncesinde yerlerini almış olup; "İslam İlim Adamlarının yaşadığı yüzyıllarda çok fazla icat/ buluş/ çalışmalarının olduğu gerçeğinin, yabancı kütüphanelerdeki kaynaklardan doğrulanması mümkündür.           

7-) Lütfen alımlarınızda, sitemizin ( www.mucitlerimiz.com ) adresini, emeğe saygı olmak üzere, belirtiniz.

8-) Sayın site üye ve ziyaretçileri! Sizlerle sohbet etmek, içinizdeki tüm güzellikleri ve icat aşkınızı, bu site sayfalarına aktarabilmeniz maksadıyla kurulmuş olan sitemizin, yanlış kimseler tarafından istenmeyen yazı ve resimlerle doldurulmasına müsaade edilemeyeceği gerekçesi ile, yorumlara engel konulmak mecburiyetinde kalınmıştır. Özürlerimizle; bilgilerinize…

Faydalı olması temennilerimle...


SON

8
MUCİTLER FİHRİSTİ VE İCATLARI(2)

(H- R)


H

www.mucitlerimiz.com
Haish S biçiminde dikenli tel
Hans Geiger Geiger cihazı(1913)
Hans Lippershey Teleskop(is)
Hans Oersted Elektrik akımının pusulanın iğnesi üzerinde manyetik etkisi
Hans Von Ohain Turbo jet motoru
Hargreaves Dokuma Makinesi
Harizmi Cebir kitabı(i)
Harrison Kronometre
Hasan Bin Musa Dünyanın çevresi
Hazerfen Ahmed Çelebi Planör
Hazini Yerçekimi ve terazilerle ilgili izahlar
Heinrich Hertz Elektromanyetik dalgalar
Henry Briggs Ondalık logaritma sistemi
Henry Briggs Logaritmik işlemleri yapabilen hesap makinesi
Henry Fabre Deniz uçağı
Henry Ford Otomobil(yürüyen bant sistemli seri üretilen)
Henry M. Rose Farklı tipte bir çit teli
Henry Seely Ütü(Elektrik ısıtıcılı)
Herman Hollerith Sayma makinesi(Elektrikli)
Hiram Maxim Tam otomatik makineli tüfek
HP şirketi Pulse-code modulation system
Hubert Booth Süpürge(Elektrikli)
Huneyn Bin İshak Göz ameliyatı
Hunley Düşman gemisini batıran ilk denizaltı
Hurley Machine Co. Çamaşır Makinesi
www.mucitlerimiz.com

I

www.mucitlerimiz.com
IBM şirketi Kelime işlemci
IBM şirketi Ticari bilgisayar
Isaac Newton Aynalı teleskop
Isaac Newton Yerçekimi yasalarının formülleri bulunan,”Principia” başlıklı kitabı
Isac Singer Dikiş makinesi(Ticari olarak üretilen)(1850)
Isambard Kingdom Brunel Buharlı gemi
www.mucitlerimiz.com

İ

www.mucitlerimiz.com
İgor Skorsky Helikopter
İbnünnefs Küçük kan dolaşımı
İbni Avvam Kitâb-ül Felâha adlı kitabı ve botanik ve zooloji alanındaki çalışmaları
İbni Batuta Seyyah
İbni Baytar ……. Botanikçisi ve eczacı
İbni Cessar Cüzzam hastalığının sebep ve tedavileri
İbni Ebi Useybia Tıp tarihi hakkında eşsiz bir eser
İbni Fazıl Kağıt fabrikası
İbni Firnas Uçak
İbni Haldun Tarih felsefesi
İbni Hatip Vebanın bulaşıcı hastalık olduğunu ilmi yoldan açıklaması
İbni Havkal Coğrafya kitabı
İbni Heysem Optik ilmi
İbni Karaka Torna tezgahı
İbni Macit ……. Denizci ve coğrafyacı
İbni Rüşd ……. Astronom ve matematikçi
İbni Sina Mikroorganizmalar(Hastalık yayan küçük canlılar), civa ile tedavi
İbni Yunus Sarkaç
İbni Zuhur Tıp dalındaki kitapları
İbrahim Efendi Osmanlı’ larda ilk denizaltı
İbrahim Hakkı Hazretleri Marifetnâme
İdrisi Dünya haritası
İgor Skorsky Helikopter(S- 5 uçağını havalandırıp uçuran)(1911)
İgor Skorsky Helikopter(Modern helikopter- VS 300)(1935)
İhvanü-s Safa Ansiklopedi
İngiliz dokumacı Uçan mekik
İngiltere(Mucidi belli değil) Tutkal(1750)
İnsanlar(Mucidi belli değil) Bıçak
İnsanlar(Mucidi belli değil) Kaşık
İsmail Gelenbevi ....... Matematikçi
İstahri Minyatürlü coğrafya kitabı
www.mucitlerimiz.com

J       

www.mucitlerimiz.com
J. Dewar Termos(1906)
J. K. Starley- K. Macmillan Bisiklet
J.P. Holland Modern denizaltı
Jacques-Yves Cousteau ve Emile Gagnan Dalış tüpü
James Ayscough Güneş gözlüğü(1752)
James Watt Buharlı makine
Janssen Mikroskop
Jean-Louis Brunet Şırınganın ağzını tıkayan alet(1987)
Jesse Reno Yürüyen merdiven
Johannes Gutenberg Matbaa(baskı makineleri)
Johannes Kepler Güneş'in çevresinde çizdikleri yörüngeleri tespit eden yasalar
Johannes(Hans) Wilhelm Geiger Geiger cihazı
John Eckert ve John Mauchy Elektronik bilgisayar ENIAC
John Fleming Diyot(elektronik vakum tüpü)
John Holland Denizaltı
John Larson Yalan Makinesi
John Lee Love Kalemtıraş(1897)
John Logie Baird Radar cihazı
John Logie Baird Televizyon
John Mauchy ve John Eckert Elektronik bilgisayar ENIAC
John Napier Logaritma cetveli
Joseph Aspdin Çimento
Joseph Bramah Modern tuvalet(klozet)
Joseph Bramah Kilit(1787)
Joseph Niepce Fotograf çekimi
Joseph Swan Ampulü(Elektrik)
Jules Fagart Dolmakalem(1935)
www.mucitlerimiz.com

K

www.mucitlerimiz.com
K. Macmillan- J.K.Starley Bisiklet
Kadızade Rumi ………..Atronom
Kambur Vesim Verem mikrobu keşfi
Karl Benz 15 Km hız yapabilen satış amaçlı ilk araba
Karl Linde Buzdolabı(Elektrikli)(1877)(s)
Katip Çelebi Gezgin, ....... coğrafyacı
Kazvini ……. Astronom ve coğrafyacı
Kemaleddin Farisi ....... Matematikçi, fizikçi ve astronom
Kepler- Galileo Teleskop
Kerhi ……. Matematikçi
Kindi Optikle ilgili eserler
Knoll Ve Ruhka Elektron Mikroskobu
Kont Von Zeppelin Zeplin
www.mucitlerimiz.com

L

www.mucitlerimiz.com
Lagarî Hasan Çelebi Füze ile uçan bilgin
Lavoisier Kimyasal Adlandırma Yöntemi
Lazlo Biro Tükenmez Kalem(Bilye uçlu)(1938)
Lidyalılar(Mucidi belli değil) Madeni para(sikke) basımı(700- 601)
Lidyalılar(Mucidi belli değil) para(M.Ö. 700)
Ottmar Margenthaler Linotip(dizgi makinesi)(1886)
Linus Yale Pimli kapı anahtarı
Lippershey Dürbün
Londra'da Metro
Louis Austin Makas(1893)
Louis Daguerre Daguerrotype Fotoğraf tekniği
Louis Leonard Paraşüt
Louis Pasteur Kuduz aşısı
Lucien B. Smith Ayrı bir parça olarak diken eklenmiş teller
Lumiere Kardeşler Hareketli film
Lumiere Kardeşler Sinema Makinesi
www.mucitlerimiz.com

M

www.mucitlerimiz.com
Macriti ……. Matematikçi ve astronom
Mağribi Geometrik şekiller için formüller(Üçgen, dörtgen, daire, vd.)
Marie Curie Radyoaktivite
Marquis de Jouffroy d'Abbans Buharlı gemi
Maşallah Usturlapla ilgili ilk eser
Max Kroll ve Ernest Ruska Elektron mikroskobu(1933)
Mes’ûdi Depremlerin oluş sebebi üzerine çalışmaları
Mes’ûdi Yel değirmenleri üzerine çalışmaları
Mezopotamya(Mucidi belli değil) Tekerlek(Ulaşımda kullanılan)(M.Ö. 3200)
Mezopotamya(Mucidi belli değil) Tekerlek(Yükte kullanılan)(M.Ö. 3500)
Mısır Sultanı El Mu'izz Dolmakalem
Mısırlılar(Mucidi belli değil) Hassas takvim
Mısırlılar(Mucidi belli değil) Hiyeroglif yazı
Michael Faraday Hareketli bir mıknatıstan elektrik akımı elde etti(is)
Micheal Kelly Çit teli
Microsoft firması Windows işletim sistemi
……. Mikrochip
……. Mikrofilm
Mimar Sinan ……. Mimar
Montgolfier Kardeşler Uçan balon
Muhammed Bin Musa Dünyanın çevresi
Munters ve Platen Elektrikli buzdolabı
Mürsiyeli İbrahim Akdeniz haritası
www.mucitlerimiz.com

N

www.mucitlerimiz.com
Nasirüddin Tusi Merağa Rasathanesi
National Instruments firması GUI tabanlı endüstri yazılımı
Necmeddinü-l Mısri ……. Astronom
Newyork'ta Yürüyen merdiven
Newyork'ta Dükkân asansörü
Nickerson ve Gilette Körlenince atılan traş bıçağı
Niepce Fotoğraf
Nicolas Conte Kurşunkalem(1795)
Nikolaus Otto 4 zamanlı benzin motoru
www.mucitlerimiz.com

O

www.mucitlerimiz.com
Ohain Jet Uçağı
Otto Lilientahl Planör
www.mucitlerimiz.com

Ö

www.mucitlerimiz.com
Ömer Hayyam Binom formülü
www.mucitlerimiz.com

P

www.mucitlerimiz.com
P. Muller DAT
Parsons Buhar Tribünü
Pascal Hesap Makinesi
Percy Shaw Kedi gözü
Percy Le Baron Spencer Mikrodalga fırın
Perey Shaw Yol İşaretleri
Peter Goldmark Uzunçalar
Philedelphia'da İlk elektron mikroskop
Philip Downing Posta Kutusu(1891)
Philip Drinker Solunuma yardımcı demir ciğer
Philips ve Sony şirketi Kompakt disk
Pi Cheng Portatif matbaa harfleri
Picinotti Dinamo
Pierre Langevin ve ekibi Sonar cihazı
Piri Reis Dünya haritası(Modern teknolojik çizimlere çok yakın)
Plante Akü
Platen ve Munters Elektrikli buzdolabı
Poulsen Teyp
Princeton Üniversitesi Yapay zeka
www.mucitlerimiz.com

R

www.mucitlerimiz.com
Ramon et Zoeller Tetanos aşısı(1926)
Reginald Fessenden Radyo aracılığıyla ilk insan sesinin iletilmesi
Rene Laennec Steteskop(1816)
Rice- Kellogg Hoparlör
Richard Gurley Drew Bant(Boyacı yapışkan bandı)(1925)
Richard Gurley Drew Bant(Şeffaf yapışkan)(1930)
Richard Trevithick Lokomotif
Robert Boyle Kibrit(1680)
Robert Hutchinson Goddard İlk sıvı yakıtlı roket
Robert Jarvik Yapay kalb(1982)
Robert Oppenheimer Atom bombası
Robert Thomson Şişme lastik
Robert Watson- Watt Radar
Romalılar(Mucidi belli değil) Kaşık(günümüzdeki şekli)
Rudolf Kühnold Radar cihazı
Ruhka ve Knoll Elektron Mikroskobu
Rusya Sputnik I uydusu(Dünyanın etrafında dönen)
www.mucitlerimiz.com

ÖNEMLİ NOTLAR:
 
1-) Bilindiği üzere bu bilgilerin kaynağı:
    1.1. İnternette yerli ve yabancı linklerden derlemeler,
    1.2. Ansiklopedilerden elde edilen, doğrulama bilgileridir.
       
2-) Doğrulanan bilgiler, sitemizde,
      2.1. “TARİH SIRASINA GÖRE İCATLAR”;       
      2.2. “İCATLAR VE MUCİTLERİ FİHRİSTİ”;
      2.3. “MUCİTLER VE İCATLARI FİHRİSTİ”; Genel Kategori Başlığı altındaki Alt Bölümlerde sizlere sunulmaktadır.

3-) YENİ BİLGİLER(SATIR ARALARINA İLAVELERLE) SUNULMAYA DEVAM EDİLECEKTİR.

4-) İcatlar ve Mucitler/ Mucitler ve İcatları sıralamasında, noktalı geçilen kısımlara, mucitlerin çalıştıkları bilim dallarında, ne gibi icat/ buluş/ çalışma yapıldığı, ya da kim tarafından yapıldığı, zamanla ve ilavelerle devam edilecektir.

5-) Dağınık olan icatların, tarih sırasına göre(kronolojik sıraya göre) toplanması için, günlerce süren araştırmalar, doğrulama ve düzenlemeler yapılmaktadır.

6-) İcatlar arasında bulunan İslam İlim Adamlarının icat/ buluş/ çalışmaları, dikkat edilirse, yüzlerce sene öncesinde yerlerini almış olup; "İslam İlim Adamlarının yaşadığı yüzyıllarda çok fazla icat/ buluş/ çalışmalarının olduğu gerçeğinin, yabancı kütüphanelerdeki kaynaklardan doğrulanması mümkündür.           

7-) Lütfen alımlarınızda, sitemizin ( www.mucitlerimiz.com ) adresini, emeğe saygı olmak üzere, belirtiniz.

8-) Sayın site üye ve ziyaretçileri! Sizlerle sohbet etmek, içinizdeki tüm güzellikleri ve icat aşkınızı, bu site sayfalarına aktarabilmeniz maksadıyla kurulmuş olan sitemizin, yanlış kimseler tarafından istenmeyen yazı ve resimlerle doldurulmasına müsaade edilemeyeceği gerekçesi ile, yorumlara engel konulmak mecburiyetinde kalınmıştır. Özürlerimizle; bilgilerinize…

Faydalı olması temennilerimle...


DEVAMI "MUCİTLER VE İCATLARI FİHRİSTİ(3)" 'DEDİR.

9
MUCİTLER FİHRİSTİ VE İCATLARI(1)

(A- G)


A

www.mucitlerimiz.com
A. B. D.- Elektronik cihaz
A. B. D.- Milyon bitlik hafıza yongası
A. B. D.- Renkli televizyon yayını
A. B. D.- TCP/IP protokolu
A. B. D.- Tek transistörlü hafıza yongası
A. B. D.- Televizyon uydusu
A. B. D.- UNIX İşletim sistemi
A. B. D.- Uzay Mekiği
A. Poniatoff- Video
Abdurrahman El Sufi- Galaksimizin dışında bir galaksi olduğunun keşfi
Abdüsselam- İlk nobel ödülü alan Müslüman bilim adamı
AEG- Ses kaydetmek için plastik manyetik teyp bandı
Ahmed Bin Musa- Sistem mühendisliği
Akşemseddin Hazretleri- Pasteur'den önce mikrobu bulan ilk bilim adamıdır
Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta- Pil(Elektrik bataryası)
Alexander Bain- Faks makinesi(faksimile)
Alexander Fleming- Penisilin
Alexander Graham Bell- Telefon
Alexander Laurent- Yangın söndürücü(Kimyasal maddeli)(1905)
Alexander Stepanovitch Popov- Mors alfabesi
Alexander Stepanovitch Popov- Radyo
Alfred Nobel- Dinamit
Ali Bin Abbas- Kılcal damar sitemi
Ali Bin Abbas- İlk kanser ameliyatı
Ali Bin İsa- Göz hastalıkları hakkında eser
Ali Bin Rıdvan- …….  Tedavi metotları üzerine çalışmalar
Ali Kuşçu- Astronomi ve matematik bilgini
Alva John Fischer- Çamaşır makinesi(Mekanik)(1906)
Ammar- Katarak ameliyatı
Anders Celsius- Sıcaklık ölçümleri için standart
Andreas Stihl- Testere(Elektrikli)
Andreas Stihl- Motorlu testere
Andrew Ure- Çeşitli tipte termostat modelleri
Antoine Henri Becquerel- Radyoaktivite
Apple firması- Bilgisayar
Archytas of Terentum Vida(M.Ö. 500- 401)
Armati- Gözlük
Arşimet- Arşimet Burgusu
Arşimet Tornavida(M.Ö. 300- 201)
Arthur Korn- Faks makinesi(Fotoğraf gönderebilen)
Arthur Large Çay makinesi(Elektrikli)(1923)
Asya, Çin, Mısır, Yunanistan Şemsiye(M.Ö. 2000)
AT&T Laboratuarları- Coaxial kablo
Augustus Siebe- Basınçlı dalgıç elbisesi
www.mucitlerimiz.com

B

www.mucitlerimiz.com
Babilliler(Mucidi belli değil) Toplama makinası
Baird Televizyon
Baltzar Von Platen ve Carl Munters Buzdolabı(Freon gazı kullanılan)(1923)
Banting Ve Best İnsülin
Bardeen, Brattain ve Schockley Transistör
Barthelemy Thimonnier Dikiş makinesi(1830)
BBC Siyah beyaz televizyon yayını
Behram Kurşunoğlu(Prof. Dr.) Genelleştirilmiş izafiyet teorisi
Benjamin Franklin Paratoner(Yıldırımın elektrikten kaynaklandığı)
Benz- Daimler Otomobil(4 Tekerlekli)
Berliner Mikrofon
Berliner Gramofon
Beni Musa Kardeşler Küp ve zeka oyunları
Benjamin Franklin Yıldırımın elektrikten kaynaklandığı
Bette Nesmint Graham Daksil(1951)
Bir keşiş Mekanik saat
Bitruci ……. Astronom
Blaise Pascal Hesap toplama makinesi
Brearley Paslanmaz Çelik
……. Buharlı Turbo Jet
www.mucitlerimiz.com

C

www.mucitlerimiz.com
C. Cockerell Hoverkraft
C. H. Townes Lazer
C. Latham Daktilo
Cabir Bin Eflah Çubuklu güneş saati
Cabir İbn-i Hayyan Kimya biliminin kurucusu
Cahiz Hayvan gübresinden amonyak
Carl Auer Havagazı lambası
Carl Munters ve Baltzar Von Platen Buzdolabı(Freon gazı kullanılan)(1923)
Carlson Zerografi ilkesiyle çalışan ilk fotokopi makinesi
Carrier Engineering Konut klimaları(i)
Cecil Booth Süpürge(Elektrikli)
Charles Babbage Fark makinesi
Charles Batchelor Sinema filmlerinin seslendirilmesi
Charles Brathwaite Ormancı mengenesi(s)
Charles Edward Hearson Sıvı Termostat
Charles Goodyear Silgi(Dayanıklı)(1839)
Charles Marie de la Condamine Silgi(1736)
Charles Pravaz Şırınga(1853)
Chester Floyd Carlson Fotokopi makinesi(elektrostatik)(1938)
Christian H. Ismeyer Radar
Christopher Sholes Daktilo
Christian Huygens Sarkaçlı saat
Claude Neon Lambası
Claude Chappe Telgraf
Cooke ve Wheatstone Telgraf(Elektrikli)
Coolidge Röntgen Tüpü
Copernicus Gezegenlerin Dünyanın etrafında değil, Güneş'in etrafında döndüğü
Cornelius Drebbel Denizaltı
Curie'ler Radyum
www.mucitlerimiz.com

Ç

www.mucitlerimiz.com
……………… Çamaşır makinesi(kurutuculu)(1924)
Çinliler(Mucidi belli değil) Deri para
Çinliler(Mucidi belli değil) Kağıt para
Çinliler(Mucidi belli değil) Mürekkep(400)
Çinliler(Mucidi belli değil) Pusula
www.mucitlerimiz.com

D

www.mucitlerimiz.com
Dahl Kağıt(Selüloz)
Daimler motor şirketi Akaryakıtla çalışan otomobil
Daimler Karbüratör
Daimler Motosiklet
Daimler- Benz Otomobil(4 Tekerlekli)
David Bushnell Denizaltı
Demiri Zooloji ansiklopedisi
Diezel Dizel Motoru
Dinaveri ………….Botanikçi, astronom
Dominique Larrey Ambulans
Dr. H.A.H. Boot ve Sir John Randall Mikrodalga
Du Pont Laboratuvarı Naylon
www.mucitlerimiz.com

E

www.mucitlerimiz.com
E. Otis Asansör
E. Sperry Robot
Eadweard Muybridge Ardışık fotoğraflar
Earle Dickson Yara bandı(Yapışkanlı)(1920)
Eberhard Faber Kurşunkalem fabrikası(1861)
Ebu Bekr Zekeriya Razi Göz ameliyatı
Ebu Bekr Zekeriya Razi Bağırsağın ameliyat dikişlerinde kullanılması
Ebu Bekr Zekeriya Razi Ameliyat sonrası oluşan iltihapları çıkaran seton(kıl fitil)
Ebu Bekr Zekeriya Razi Neft
Ebu Kamil Şuca Avrupaya matematiği öğreten islam bilgini
Ebu Maşer Med- cezir(gel- git) olayı
Ebul Fida ……. Tarihçi ve coğrafyacı
Ebul Kasım El Zehravi Çağdaş ameliyat
Ebul Kasım El Zehravi İlk böbrek ameliyatı
Ebul Kasım El Zehravi Ameliyat aletleri
Ebul Vefa Piknometre(yoğunluk tayin etme aleti)
Ebul Vefa Matametikte kosinüs kavramı
Ebul Vefa Sekant kavramı
Ebul Vefa Kosekant kavramı
Ebul Vefa Üçgenin alan formülleri
Ebul Vefa Ayın hareketleri
Ebul Vefa Güneşin hareketleri
Ebul Vefa Dünyanın hareketleri
Ebul Vefa Yer ölçüsü ilminin temelleri(i)
Edmond Halley Dalış makinelerine hava pompalayacak bir yöntem
Edmond Halley Kuyrukluyıldızın yörüngesi
Eduard Kalt ve Eugen Fick Kontakt lens(1888)
Edward Jenner Aşı
Edwin Howard Armstrong FM radyo(s)
Edwin Howard Armstrong(1890- 1954) Osiloskop(1914)
Edwin Land Polaroid fotoğraf makinesi
Edwin Moore Raptiye(1904)
Einstein İzafiyet teorisi
El- Battani Sinus kavramı(is)
El- Battani Kosinüs kavramı
El- Battani Güneş yılının belirlenmesi
El- Battani sin x = a cos x eşitliği formülü
El Biruni Dünyanın döndüğü
El Biruni Yerin çapını ölçme
El İdrisi “The Book of Roger” diye bilinen atlas
El Cezeri Robot yapımı(is)
El Cezeri Sibernetik ilmi
El Cezeri Krank mekanizması
Elias Howe Jr.(1819- 1867) Dikiş makinesi(Çift dikiş yapan)(1843)   
Elisha Otis Asansör
Elmer Sperry Robot
Elmer Ambrose Sperry Jiroskoplu pusula(gyroscope compasses)
Emile Berliner Gramafon(Pikap) ve plak
Emile Bloch Ayna(1903)
Emile Lerp Benzinle çalışan testere
Emile Gagnan ve Jacques-Yves Cousteau Dalış tüpü
Enrico Fermi Nükleer reaktör
Ernest Ruhmer Sesli Film
Ernest Ruska ve Max Kroll Elektron mikroskobu(1933)
Ernest Rutherford Atom çekirdeği
Ernest von Siemens Tren(Elektrikli)
Etienne Lenoir Tek zamanlı ve içten yanmalı motor
Eugen Fick ve Eduard Kalt Kontakt lens(1888)
Eugene Polley Uzaktan kumanda cihazı(1950)
Evangelista Toricelli Civalı barometre
Evliya Çelebi Seyahatname
www.mucitlerimiz.com

F

www.mucitlerimiz.com
Fahrenheit-Galileo-Celsius-Reaumur Termometre
Farabi Sesin ilmi açıklaması
Fatih Sultan Mehmet Dünyanın ilk büyük darphanesi
Fatih Sultan Mehmet Havan topu
Fatih Sultan Mehmet Yivli toplar
Fergani Ekliptik meyli
Francis Crick ile James Watson DNA molekülünün yapısı
François Appert Saklama kabı(1795)
Frederick Bakewell Faks makinesinin daha geliştirilmiş bir versiyonu
Friedrick König Buharlı matbaa
Fulton Buharlı Gemi
www.mucitlerimiz.com

G

www.mucitlerimiz.com
G. Sommeiller Matkap
Galileo- Kepler Teleskop
Galileo Teleskop(30 kez büyüten)
General Electric şirketi Ekmek kızartma makinesi
George Bednorz Süper iletken(1986)
George Cayley Planör
George Eastman Sabit fotoğraf makinesi
George Eastman Taşınabilir fotoğraf makinesi
George Manby Yangın söndürücü(1816)
George Stephenson Lokomotif
Gıyasüddin Cemşid Ondalık kesirler
Gilette ve Nickerson Körlenince atılan traş bıçağı
Goddard Roket
Goodhue- Sillivon Aerosol
Goodyear Kauçuk
Gorrie Buz Makinesi
Graham Bell Telefon
Gregor Mendel Genetik kuramının temelleri
Guglielmo Marconi Radyo(i)
Guglielmo Marconi Radyo transistörü
Guglielmo Marconi Telsiz Telgraf
Guricke Hava Pompası
Gustave Liebau Emniyet kemeri(s)
Gutenberg Matbaa
www.mucitlerimiz.com

ÖNEMLİ NOTLAR:
 
1-) Bilindiği üzere bu bilgilerin kaynağı:
    1.1. İnternette yerli ve yabancı linklerden derlemeler,
    1.2. Ansiklopedilerden elde edilen, doğrulama bilgileridir.
       
2-) Doğrulanan bilgiler, sitemizde,
      2.1. “TARİH SIRASINA GÖRE İCATLAR”;       
      2.2. “İCATLAR VE MUCİTLERİ FİHRİSTİ”;
      2.3. “MUCİTLER VE İCATLARI FİHRİSTİ”; Genel Kategori Başlığı altındaki Alt Bölümlerde sizlere sunulmaktadır.

3-) YENİ BİLGİLER(SATIR ARALARINA İLAVELERLE) SUNULMAYA DEVAM EDİLECEKTİR.

4-) İcatlar ve Mucitler/ Mucitler ve İcatları sıralamasında, noktalı geçilen kısımlara, mucitlerin çalıştıkları bilim dallarında, ne gibi icat/ buluş/ çalışma yapıldığı, ya da kim tarafından yapıldığı, zamanla ve ilavelerle devam edilecektir.

5-) Dağınık olan icatların, tarih sırasına göre(kronolojik sıraya göre) toplanması için, günlerce süren araştırmalar, doğrulama ve düzenlemeler yapılmaktadır.

6-) İcatlar arasında bulunan İslam İlim Adamlarının icat/ buluş/ çalışmaları, dikkat edilirse, yüzlerce sene öncesinde yerlerini almış olup; "İslam İlim Adamlarının yaşadığı yüzyıllarda çok fazla icat/ buluş/ çalışmalarının olduğu gerçeğinin, yabancı kütüphanelerdeki kaynaklardan doğrulanması mümkündür.           

7-) Lütfen alımlarınızda, sitemizin ( www.mucitlerimiz.com ) adresini, emeğe saygı olmak üzere, belirtiniz.

8-) Sayın site üye ve ziyaretçileri! Sizlerle sohbet etmek, içinizdeki tüm güzellikleri ve icat aşkınızı, bu site sayfalarına aktarabilmeniz maksadıyla kurulmuş olan sitemizin, yanlış kimseler tarafından istenmeyen yazıve resimlerle doldurulmasına müsaade edilemeyeceği gerekçesi ile, yorumlara engel konulmak mecburiyetinde kalınmıştır. Özürlerimizle; bilgilerinize…

Faydalı olması temennilerimle...


DEVAMI "MUCİTLER ALFABETİK FİHRİSTİ VE İCATLARI(2)(H- R)" 'DEDİR.

10
İCATLAR ALFABETİK FİHRİSTİ VE MUCİTLERİ(1)

(A- G)


A

www.mucitlerimiz.com
Aerosol Goodhue- Sillivon
Alfabe Suriyeliler(Mucidi belli değil)
Akdeniz haritası Mürsiyeli İbrahim
Akü Plante
Ambulans Dominique Larrey[/b][/color]
Ameliyat(Çağdaş manada) Ebu’l Kasım El Zehravi
Ameliyat aletleri Ebu’l Kasım El Zehravi
Ameliyat sonrası oluşan iltihapları çıkaran seton(kıl fitil) Ebu Bekr Zekeriya Razi
Ampulü(Elektrik) Joseph Swan
Ampulü(Elektrik) Thomas Alva Edison
Ansiklopedi İhvanü-s Safa
Akaryakıtla çalışan otomobil Daimler motor şirketi
Ardışık fotoğraflar Eadweard Muybridge
Arşimed Burgusu Arşimed
Asansör Elisha Otis
……. Astronom Bitruci
……. Astronom ve matematikçi İbni Rüşd
……. Astronom Kadızade Rumi
……. Astronom ve coğrafyacı Kazvini
……. Astronom Necmeddinü-l Mısri
……. Astronom Şemsettin Halili
..... Astronom, matematikçi Ali Kuşçu
Aşı Edward Jenner
Ataş(1900) Vaaler
Atlas(“The Book of Roger” diye bilinen) El-İdrisi
Atom bombası Robert Oppenheimer
Atom çekirdeği Ernest Rutherford
Avrupaya matematiği öğreten islam bilgini Ebu Kamil Şuca
Ayın hareketleri Ebu'l Vefa
Ayna(1903) Emile Bloch
Aynalı teleskop Isaac Newton
Ayrı bir parça olarak diken eklenmiş teller Lucien B. Smith
www.mucitlerimiz.com

B

www.mucitlerimiz.com
Balon Montgolfier Kardeşler
Bant(Boyacı yapışkan bandı)(1925) Richard Gurley Drew
Bant(Şeffaf yapışkan)(1930) Richard Gurley Drew
Barometre Toriçelli
Barut Schultre
Batarya/ Pil(Elektrik bataryası) Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta
Benzin Motoru N. Otto
Bıçak İnsanlar(Mucidi belli değil)
Bilgisayar Apple firması
Binom formülü Ömer Hayyam
Bisiklet K. Macmillan- J.K.Starley
Blender(1922) Stephen Poplawski
……… Botanikçi ve astronom Dinaveri
……… Botanikçi ve eczacı İbni Baytar
Böbrek ameliyatı Ebul Kasım El Zehravi
Buhar makinesi Thomas Savery
Buhar tribünü Parsons
Buharlı gemi Fulton
Buharlı gemi Isambard Kingdom Brunel
Buharlı gemi Marquis de Jouffroy d'Abbans
Buharlı makine James Watt
Buharlı matbaa Friedrich König
Buharlı turbo jet ………
Bulaşık  makinesi(Elektrikle çalışan)(1889) W. A. Cockran
Buz Makinesi Gorrie
Buzdolabı(Elektrikli)(1877) Karl Linde
Buzdolabı(Freon gazı kullanılan)(1923) Baltzar Von Platen ve Carl Munters
www.mucitlerimiz.com

C

www.mucitlerimiz.com
Cebir kitabı Harizmi
Civalı barometre Evangelista Toricelli
Coaxial kablo AT&T Laboratuarları
Coğrafya kitabı İbni Havkal
Cüzzam hastalığının sebep ve tedavileri İbni Cessar
www.mucitlerimiz.com

Ç

www.mucitlerimiz.com
Çamaşır makinesi Hurley Machine Co.
Çamaşır makinesi(Mekanik)(1906) Alva John Fischer
Çamaşır makinesi(kurutuculu)(1924) ………………
Çatal Yunanlılar(Mucidi belli değil)
Çay makinesi(Elektrikli)(1923) Arthur Large
Çengelli iğne Thomas Woodward
Çengelli iğne Walter Hunt
Çift dikiş makinesi Elias Howe Jr.
Çimento Aspdin
Çit teli Micheal Kelly
Çit teli(farklı tipte) Henry M. Rose
Çubuklu güneş saati Cabir Bin Eflah
www.mucitlerimiz.com

D

www.mucitlerimiz.com
Daguerrotype fotoğraf tekniği Louis Daguerre
Daksil(1951) Bette Nesmint Graham
Daktilo Christopher Sholes
Daktilo C. Latham
Dalgıç elbisesi(basınçlı) Augustus Siebe
Dalış makinelerine hava pompalayacak bir yöntem Edmund Halley
Dalış tüpü Jacques-Yves Cousteau ve Emile Gagnan
Darphane(dünyanın ilk büyük darphamesi) Fatih Sultan Mehmet
Deneysel fizyoloji Sabuncu Oğlu Şerefeddin
Deniz uçağı Henri Fabre
Denizaltı John Holland
Denizaltı Cornelius Drebbel
Denizaltı William Bourne
Denizaltı David Bushnell
Denizaltı(düşman gemisini batırabilen ilk) Hunley
Denizaltı(Osmanlı’ larda ilk) İbrahim Efendi
……. Denizci ve coğrafyacı İbni Macit
Denizci, matematik ve astronom Seydi Ali Reis
Depremlerin oluş sebebi üzerine çalışmalar Mes’ûdi
Deri altı şırınga Charles Pravaz
Deri para Çinliler(Mucidi belli değil)
Dikenli tel(farklı tipte) William Donison Hunt
Dikenli tel(S biçiminde) Haish
Dikiş makinesi(Dikiş makinesi)(1830) Barthelemy Thimonnier
Dikiş makinesi(Çift dikiş yapan)(1843) Elias Howe Jr.(1819- 1867)
Dikiş makinesi(Ticari olarak üretilen)(1850) Isac Singer
Dikiş makinesi(1790) Thomas Saint
Dikiş makinesi(1833) Walter Hunt
Dinamit Alfred Nobel
Dinamo Picinotti
Diyaliz makinesi(1985) Wilhelm J. Kolff
Diyot(elektronik vakum tüpü) John Fleming
Dizel Motoru Diezel
DNA molekülünün yapısı Francis Crick- James Watson
Dokuma Makinesi Hargreaves
Dolmakalem Mısır Sultanı El Mu'izz
Dolmakalem(1935) Jules Fagart
Dpt P. Muller
Dükkân asansörü Newyork'ta
Dünya haritası İdrisi
Dünya haritası(Modern teknolojik çizimlere çok yakın) Piri Reis
Dünyanın çapının doğru hesaplanması Sabit Bin Kurra
Dünyanın çevresinin hesaplanması Muhammed Bin Musa
Dünyanın çevresinin hesaplanması Hasan Bin Musa
Dünyanın kendi etrafında dönmesi El Biruni
Dünyanın hareketleri Ebu'l Vefa
Dürbün Lippershey
www.mucitlerimiz.com

E

www.mucitlerimiz.com
Ekliptik meyli Fergani
Ekmek kızartma makinesi General Electric şirketi
Elektrik akımının pusulanın iğnesi üzerinde manyetik etki Hans Oersted
Elektrokardiografi cihazı(1903) Wilhelm Einthoven
Elektromanyetik dalgalar Heinrich Hertz
Elektron mikroskobu(1933) Ernest Ruska ve Max Kroll
Elektron mikroskobu Philedelphia'da
Elektronik bilgisayarı ENIAC John Mauchy ve John Eckert
Elektronik cihaz A.B.D.
Emniyet kemeri Gustave Liebau
Endüstriyel Araştırma Laboratuarı Thomas Alva Edison
Eter William Orton
Yerçekimi yasalarının formülleri bulunan,”Principia” başlıklı kitabı Isaac Newton
www.mucitlerimiz.com

F

www.mucitlerimiz.com
Faks makinesi(faksimile) Alexander Bain
Faks makinesi(Fotoğraf gönderebilen) Arthur Korn
Faks makinesinin daha geliştirilmiş bir versiyonu Frederick Bakewell
Fark makinesi Charles Babbage
Fermuar(1893) W.L. Hudson
……. Fizikçi ve Hukukçu Şihabettin Karafi
FM radyo Edwin Howard Armstrong
Fonograf denilen ses kayıt cihazı Thomas Alva Edison
Fotoğraf Niepce
Fotoğraf çekimi Joseph Niepce
Fotokopi makinesi(elektrostatik)(1938) Chester Floyd Carlson
Fotoğraf makinesi(sabit) George Eastman
Fotoğraf makinesi(taşınabilir) George Eastman
Füze(uzun menzilli) Wernher von Braun
Füze ile uçan bilgin Lagarî Hasan Çelebi
www.mucitlerimiz.com

G

www.mucitlerimiz.com
Galaksimizin dışında bir galaksi olduğunun keşfi Abdurrahman El Sufi
Geiger cihazı(1913) Hans Geiger
Genetik kuramının temelleri Gregor Mendel
Geometrik şekiller için formüller(Üçgen, dörtgen, daire, vd.) Mağribi
Genelleştirilmiş izafiyet teorisi Behram Kurşunoğlu(Prof. Dr.)
Gezegenlerin Dünyanın etrafında değil, Güneş'in etrafında döndüğü Copernicus
Gezgin, coğrafyacı Katip Çelebi
Gramofon Berliner
Gramofon Emile Berliner

Gramafonu(Plak- Pikap) Emile Berliner
Göz ameliyatı Huneyn Bin İshak
Göz ameliyatı Ebu Bekr Zekerşya Razi
Göz hastalıkları hakkında eser Ali Bin İsa
Gözlük Armati
GUI tabanlı endüstri yazılımı National Instruments firması
Güneş gözlüğü(1752) James Ayscough
Güneş yılının belirlenmesi El- Battani
Güneşin çevresinde çizdikleri yörüngeleri tespit eden yasalar Johannes Kepler
Güneşin hareketleri Ebu'l Vefa
Güvenli ampul Thomas Alva Edison
www.mucitlerimiz.com

ÖNEMLİ NOTLAR:
 
1-) Bilindiği üzere bu bilgilerin kaynağı:
    1.1. İnternette yerli ve yabancı linklerden derlemeler,
    1.2. Ansiklopedilerden elde edilen, doğrulama bilgileridir.
       
2-) Doğrulanan bilgiler, sitemizde,
      2.1. “TARİH SIRASINA GÖRE İCATLAR”;       
      2.2. “İCATLAR VE MUCİTLERİ FİHRİSTİ”;
      2.3. “MUCİTLER VE İCATLARI FİHRİSTİ”; Genel Kategori Başlığı altındaki Alt Bölümlerde sizlere sunulmaktadır.

3-) YENİ BİLGİLER(SATIR ARALARINA İLAVELERLE) SUNULMAYA DEVAM EDİLECEKTİR.

4-) İcatlar ve Mucitler/ Mucitler ve İcatları sıralamasında, noktalı geçilen kısımlara, mucitlerin çalıştıkları bilim dallarında, ne gibi icat/ buluş/ çalışma yapıldığı, ya da kim tarafından yapıldığı, zamanla ve ilavelerle devam edilecektir.

5-) Dağınık olan icatların, tarih sırasına göre(kronolojik sıraya göre) toplanması için, günlerce süren araştırmalar, doğrulama ve düzenlemeler yapılmaktadır.

6-) İcatlar arasında bulunan İslam İlim Adamlarının icat/ buluş/ çalışmaları, dikkat edilirse, yüzlerce sene öncesinde yerlerini almış olup; İslam İlim Adamlarının yaşadığı yüzyıllarda çok fazla icat/ buluş/ çalışmalarının olduğu gerçeğinin, yabancı kütüphanelerdeki kaynaklardan doğrulanması mümkündür.           

7-) Lütfen alımlarınızda, sitemizin ( www.mucitlerimiz.com ) adresini, emeğe saygı olmak üzere, belirtiniz.

8-) Sayın sitemiz üye ve ziyaretçileri! Sizlerle sohbet etmek, içinizdeki tüm güzellikleri ve icat aşkınızı, bu site sayfalarına aktarabilmeniz maksadıyla kurulmuş olan sitemizin, yanlış kimseler tarafından istenmeyen yazı ve resimlerle doldurulmasına müsaade edilemeyeceği gerekçesiyle, yorumlara engel konulmak mecburiyetinde kalınmıştır. Özürlerimizle; bilgilerinize…

Faydalı olması temennilerim ve saygılarımla...


DEVAMI:"İCATLAR FİHRİSTİ VE MUCİTLERİ(2)(H- R)" DEDİR.

11
TARİH SIRASINA GÖRE İCATLAR(5)

(1931- 1997 v.d.)


1933 Alman bilim adamı Max Kroll ve Ernst Ruska’ nın ortak çalışması sonucunda elektron mikroskobu doğdu. Elektronların bir numunenin üzerine bombardıman edilmesiyle numunenin elektron yayması prensibi, o numunenin üç boyutlu görüntüsüne ulaşmamıza neden olmuştur. Sonraları bu keşif, atomların incelenmesi ve diğer büyük keşiflerde çok yararlı olmuş, insanlığa yeni kapılar açmıştır.

1933- Alman Rudolf Kühnold, radyo dalgaları ile nesnelerin tespit edilmesine yarayan radar cihazını yaptı.

1933- İngiliz Percy Shaw, kedigözü adını verdiği yansıtıcıyı tasarladı ve çok para kazandı. 1933’ te Percy Shaw, sisli bir gecede otomobiliyle neredeyse bir uçurumdan yuvarlanmak üzereyken bir kedinin gözlerinin parlamasıyla yolu fark edip, hayatı kurtulunca, gördüğü kedi gözünden etkilenerek bir alet tasarlamaya karar verir. Böylece “hayat kurtaran kedigözü”ortaya çıkar. Kısa bir süre sonra birçok ülkenin yollarına bu kedigözlerinden çok sayıda yerleştirilir.

1934- Hans Von Ohain adındaki mucit 1934 yılında yaptığı turbo jet motoru için
    patent almıştır.

1935- Bir nesnenin hem tespiti hem de ne kadar uzaklıkta olduğunu ölçen ilk radarı İskoç Robert Watson- Watt buldu ve patentini aldı. Bu radar uçakları 65 Km den tanıyabiliyordu.

1935- Fransız Jules Fagart, tekrar doldurulabilen dolmakalemi geliştirdi. Bugün bizlere bir parça nostalji gibi görünse de dolmakalemler, pek çok insan için hala önemli yazı araçlarından biridir.(i)

1935- Alman şirketi AEG[/b], sesi kaydetmek için plastik manyetik teyp bandı[/b]nı geliştirdi.

1935- Rus asıllı Amerikalı İgor Skorsky[/b] VS 300 adlı ilk modern helikopter[/b]i yaptı.

1936- İngilterede BBC siyah beyaz televizyon yayınına başladı.

1938- Macar mucit Lazlo Biro, “biro” da denilen bilye uçlu tükenmez kalemi icat etti. Günlük hayatımızın vazgeçilmez parçası olan bilye uçlu tükenmez kalem, öncelikle yüksek basınca maruz pilotların kullanması için üretilmişti. Zamanla kolay kullanımından dolayı geniş kitlelere ulaştı.

1938- Amerikalı fizikçi Chester Floyd Carlson(1906- 1968), 1938 yılında elektrostatik fotokopi makinesi ile kserografik kopyayı elde etmeyi başardı. California Teknoloji Enstitüsü Fizik bölümünü bitirdikten (1930) sonra Bell Telefon Company’de ve New York'ta P.R. Mollary Company'nin patent bölümünde çalışmaya başladı. Buradaki çalışmalarının ve patent çizimlerinin kopyalarını çıkarmakta yaşadığı güçlükler sonucu daha çabuk ve pratik şekilde kopya elde edebileceği yöntemler aradı. O dönemde pek çok şirketin fotoğraf çekerek ya da kimyasal yollarla kopya üretmeye çalıştığını biliyordu. Bu yüzden Carlson elektrostatiğe yöneldi ve dört yıllık bir çalışmanın sonunda 1938 yılında elektrostatik fotokopi makinesi ile kserografik kopyayı elde etmeyi başardı.

1939- İgor Sikorsky adlı bir Rus mühendis tarafından helikopter yapıldı.

1939- ABD’ de HP şirketi Analog verileri digitale çeviren pulse-code modulation systemini geliştirdi.

1940- İlk elektron mikroskobu Philedelphia'da tanıtıldı.

1940- İçi boş magnetron, 1940'ların başlarında, Sir John Randall ve Dr. H.A.H. Boot adlı fizikçiler tarafından, uçak radarlarında kullanılacak mikrodalga üretme aracı olarak geliştirilmiştir.

1942- Enrico Fermi, ABD'nin Chicago kentinde, nükleer enerjinin denetim altına alınabildiği bir nükleer reaktör yaptı.

1942- Alman göçmeni ABD’ li Wernher von Braun V-2 adlı uzun menzilli roketi tasarladı.

1943- Jacques-Yves Cousteau ve Emile Gagnan, ilk dalış tüpünü tasarladılar.

1945- ABD’ li Robert Oppenheimer ilk atom bombasını geliştirdi ve denedi. Ayni yıl Japonyanın Nagazaki şehrine atıldı ve binlerce sivil öldürüldü. II dünya savaşı sona erdi.

1945- Amerikalı mucit Percy Le Baron Spencer, ilkmikrodalga fırını tasarlayarak patentini aldı. 8 Ekim 1945'te, "gıda maddelerini işleyen bir yöntem" için patent başvurusu yaptı. 1946 yılında Boston'daki
bir restorana bu mikrodalga fırının ilk prototipini yerleştirdi. Mikrodalga fırınının prototipi başarılı olunca, Raytheon firması ilk ticari mikrodalga fırınını Radarange    adıyla 1947 yılında üretti. Bu buluşun patenti 1950 yılında onaylandı.Percy LeBaron Spencer'ın mikrodalgaların mutfakta kullanım potansiyelini, cebindeki çikolatalı gofreti erimiş halde bulduğunda keşfettiği söylenir; mikrodalga yayan ve magnetron adı verilen bir aygıtın önünden az önce geçmiş ve çikolatayı eriten şeyin o olup olmadığını araştırmaya karar vermiştir.

1946- Amerika' da ilk askeri amaçlı balistik hesaplamalarda kullanılmak üzere, John Mauchy ve John Eckertin geliştirdiği, elektronik bilgisayar ENIAC halka gösterildi.

1947- ABD’ li Edwin Land bir dakikadan az bir sürede siyah beyaz fotoğraf çeken polaroid makineyi icat etti.

1948- ABD’ li Bardeen, Brattain ve Schockley adlı üç bilim adamı transistörü icad ettiler. Transistorun icadı radyo teknolojisi için bir devrim olmuştur.

1950 Eugene Polley, ilk uzaktan kumanda cihazını icat etti. Bir mühendis olan Polley, ilk kablosuz kumanda cihazına “flashmatic” adını verdi. Bu cihaz 1955’ te piyasaya çıkarıldığında büyük ilgi görmüştü. Fakat bugünkü emsallerine göre bazı sınırları vardı. En önemlisi cihazın fotonlar ile işliyor olmasıydı. Şayet TV, güneşe direkt maruz bırakılırsa, kendiliğinden kanallar değişebiliyordu.

1950- ABD Princeton Üniversitesinde ………adlı bilim adamı ilk yapay zeka çalışmalarına başladı.

1950- Andreas Stihl ilk taşınabilir ve tek kişinin rahatlıkla kullanabileceği motorlu testereyi üretti.

1951- ABD IBM şirketi tarafından ilk ticari bilgisayar yapıldı.

1951- Dallaslı sekreter Bette Nesmint Graham, daksili icat etti. Bugün ofislerimizde hepimizin sık sık ihtiyaç duyduğu hatalı metinlerin üzerini ince beyaz tabakayla kapatan yazı düzelticiyi, ilk olarak evinin mutfağında blender ile sıvı hale getirdiği kağıt olarak üretmiştir.   
1953- ABD[/b]’ de ilk renkli televizyon yayını yapılmaya başladı.(s)

1953- Francis Crick ile James Watson tarafından DNA molekülünün yapısı keşfedildi.

1957- 4 Ekim 1957’ de Ruslar, ilk uydu Sputnik I uydusunu dünya yörüngesine yerleştirdi. Dünya’ nın ilk yapay uydusu sadece bir basket topu büyüklüğünde olup; 82 kg. ağırlığındaydı. Bu minik uydu, 98 dakika içinde yörüngeye yerleştirilmişti. Sputnik I, insanoğlu için uzay çağının başlangıç adımı demekti.

1958- ABD li fizikçiler Townes ve Schawlow lazer kuramını ortaya koydular.

1958- Mikro chip icad edildi .

1958- Alman asıllı ABD’ li Vernher von Braun tasarladığı roket sistemleriyle uzaya ilk uydunun fırlatılmasını sağladı.

1959- Haloid Corporation, Carlsonın buluşunun adını Xerography olarak değiştirdi. Haloid şirketi, zerografi ilkesiyle çalışan ilk fotokopi makinesini 1959'da üretti;
makine öylesine tutuldu ki, şirket daha sonra adını Xerox Corporation olarak değiştirdi. Carlson, 20 şirketin kapısını çaldıysa da buluşuyla ilgilenen çıkmamıştı. Ancak 1944'te Columbus'taki Battelle  Memorial Enstitüsü, bir telif hakkı sözleşmesi altında, fikri geliştirmek için çalışmasını kabul etti. Ronald M Schaffert bu süreci geliştirdi ve sonunda üretim hakları Haloid Corporation'a satılmıştı.

1962- Telefon konuşmalarının yanında canlı televizyon görüntülerini de ileten Telstar adlı uydusu fırlatıldı.

1962- Ernst Bauer düşük enerjili elektron mikroskobu fikrini ortaya atmış; icadın pratik hayata geçirilmesi 1985 Senesinde olmuştur.

1960- ABD’ li Theodor Maiman ilk lazer tabancasını gerçekleştirdi.

1962- ABD ilk televizyon uydusu olan Telstarı fırlattı.

1964- ABD de IBM şirketi ilk kelime işlemciyi üretti.

1966- ABD tek transistörlü hafıza yongası yaratıldı.

1969- ABD Bilgisayar platformlarında UNIX İşletim sistemiçalıştırılmaya başlandı.

1974- ABD Değişik bilgisayarların komünikasyonu için TCP/IP protokolu geliştirildi.

1977- Dünyanın tekrar kullanılabilen ilk uzay gemisi olan Uzay Mekiği, ABD tarafından fırlatıldı.

1982- Philips ve Sony şirketleri kompakt diski aynı zamanda ürettiler.

1982  Dr. Robert Jarvik, ilk yapay kalbi üretti. Dr. Jarvik tarafından icat edilen ilk yapay kalp, tırnak büyüklüğündeki bir motorla çalışıyordu. “Jarvik 7” olarak da bilinen alet, Seattle’ lı diş hekimi Barney Clark’ ın onayı üzerine kendisine takıldı ve hasta tam 112 gün “Jarvik 7” ile yaşamını sürdürdü.

1983- ABD’ de Microsoft firması Windows işletim sistemini geliştirdi.

1984- ABD’ de milyon bitlik hafıza yongası yapıldı.

1984- ABD Apple firması Macintosh adlı bilgisayarı yaptı.

1985 Wilhelm J. Kolff, diyaliz makinesini icat etti. Böbrek hastaları için en büyük icat kuşkusuz diyaliz makinesidir. Bugün bu makine sayesinde böbrek yetmezliği çeken pek çok hasta, hastalıklarının seyrini yavaşlatıyor ve böbrek nakli sıralarını beklerken rahat nefes alabiliyorlar.

1986- George Bednorz, kayıp olmaksızın enerjiyi transfer edebilen bir madde geliştirdi. Böylece süper iletken kavramı hayatımıza girmiş oldu. Süper iletkenler, “bilgi çağı” açısından çok önemli gelişmedir. Sıradan bir bakır telden iletildiğinde enerjinin yaklaşık % 40’ ı kaybolmaktadır. İşte bu yüzden süper iletkenler insanlığın enerjiyi doğru ve verimli kullanabilmesi açısından çok önemlidir.

1986- ABD National Instruments firması Labview adı altında GUI tabanlı endüstri yazılımı yaratıldı.

1987- İlk sayısal ses bantları(DAT- Digital ses bantları) üretildi.(is)

1987- Jean-Louis Brunet, kan örneği alınırken enjektöre takılan ve şırınga hastadan çıkarılır çıkarılmaz şırınganın ağzını tıkayan aleti icat etti. Bu sayede doktorlara ve hemşirelere mikroplu kan bulaşmıyordu.

1990- Yüksek netlikte televizyon (HDTV) yayını ilk kez yapıldı.

1997- Charles Brathwaite isimli bir ormancı, daha güvenli bir şekilde kesim yapabilmek için ormancı mengenesi isminde 3 ayaklı bir alet icat etti. Bu alet sayesinde kütükler 2 kol tarafından sıkılıyor ve boşta kalan kısmında rahat kesim yapılıyordu.

         ÖNEMLİ NOT:

           1-) İcatlar/ Buluşlar sıralamasında, noktalı geçilen kısımlara, mucitlerin çalıştıkları bilim dallarında, ne gibi icat/ buluş/ çalışma yapıldığı zamanla ilave edilmeye devam edilecektir.
 
           2-) Dağınık olan icatların, tarih sırasına göre(kronolojik sıraya göre) toplanması için, günlerce süren araştırmalar, doğrulanma ve düzenlemeler yapılmakta olup; çalışmalarımız durmaksızın devam edecektir.

           3-) Lütfen alımlarınızda, sitemizin ( www.mucitlerimiz.com ) adresini, emeğe saygı olmak üzere, belirtiniz.


           4-) Sayın site üye ve ziyaretçileri! Sizlerle sohbet etmek, içinizdeki tüm güzellikleri ve icat aşkınızı, bu site sayfalarına aktarabilmeniz maksadıyla kurulmuş olan sitemizin, yanlış kimseler tarafından istenmeyen makalelerle doldurulmasına müsaade edilemeyeceği gerekçesi ile, yorumlara engel konulmak mecburiyetinde kalınmıştır. Özürlerimizle; bilgilerinize…

DEVAMI "TARİH SIRASINA GÖRE İCATLAR, ZAMANLA HAZIRLANACAK OLAN SAYFA(6)" DADIR.

12
TARİH SIRASINA GÖRE İCATLAR(4)

(1892- 1930)

1892- Afrikalı Sarah Boone adlı bir ev kadını, 1892 yılında kendisi için bir ütü masası geliştirdi. Böylece tarihin ilk ütü masası ortaya çıkmış oldu.

1893- Bugün kullandığımız makasın patenti, 1893’ te Louis Austin tarafından Washington’ da alındı.

1893- Fermuarın icadında her ne kadar tek bir mucitten söz etmek zor olsa da asıl katkıyı 1893’ de W.L. Hudson’ un yaptığı söylenebilir. Fermuarın hayatımıza girmesi oldukça zaman almıştır. İlk fermuar tasarımının o kadar ürkütücü bir görüntüsü vardı ki pek çok üretici seri üretimi yapmayı reddetmişti. Fermuar, günümüze kadar gelişmiş ve hayatımızdaki pratik malzemelerden biri olarak yerini almıştır.

1894- ABD’ li Jesse Reno ilk yürüyen merdiveni tasarladı

1894- Fransız Limuere Kardeşler ilk sinema makinesini icad ettiler

1895- Paris'te Lumiere Kardeşler 10 hareketli filmden oluşan bir gösteri yaptı.

1895- Wilhelm Röntgen, X-ışınlarını buldu.

1895- İtalyan Mucit Guglielmo Marconi radyoyu icat eden kişi olarak kayıtlara geçmiştir. 1890 yılında başlayan radyoyu geliştirme çabaları, 1895 yılında Guglielmo Marconi ve Alexander Stepanovitch Popovun birbirlerinden habersiz  bir şekilde geliştirmeleri ile sonlanacaktır.

1896- İlk defa Alexander Stepanovitch Popov tarafından  "Heinrich Hertz"ismi Mors alfabesi kullanılarak, anlaşılır bir
şekilde iletildi.

 1896- İtalyan Guglielmo Marconi Radyo dalgalarıyla ilk yayını yaptı.

1897- Bugün okur yazar hemen hemen herkesin evinde, çekmecesinde bulunan kalemtıraş Amerikalı John Lee Love tarafından 1897’ de icat edildi. İlk üretimi bildiğimiz taşınabilir şekliyle tasarlanan kalemtıraş daha sonraki yıllarda geliştirildi. 

1898- Danimarka’ lı Valdemar Poulson, modern teybin öncüsü olan bir cihaz yaptı.

1900- Norveçli Vaaler kağıtları sıkıca tutturabilmek için,iç içe geçmiş iki halkadan oluşan, metal bir telden ibaret orijinal bir ürün tasarladı. Vaaler’ in ataş adını verdiği bu tasarım bugüne kadar hemen hemen hiç değişmemiştir.

1900- Modern denizaltının mucidi J.P. Holland olarak kabul edilir. Holland'ın geliştirdiği tekne, modern bir denizaltının tüm özelliklerini taşıyordu. Silindir biçimli gövde, safra tankları, derinliği ayarlamaya yarayan yatay dümen ve havaya ihtiyaç duymayan güç kaynağı. Bu denizaltı, su altında bataryalarını kullanıyor, yüzeye çıktığında ise, içten yanmalı motorla gidiyordu. Holland, 1900'de denizaltısını ABD Deniz Kuvvetleri'ne verdi. 1902'de "denizaltı gemisi"nin patent hakkını aldı ve İngiltere, Hollanda, Rusya ve Japonya için denizaltılar inşaa etmeyi sürdürdü.

1901- İlk radyo transistörüGuglielmo Marconi geliştirdi.

1901- ABD’ li Gilette ve Nickerson körlenince atılan traş bıçağının patentini aldı.

1901- Hubert Booth, elektrikli süpürgeyi icat etti. Booth’ un elektrikli süpürgesi o kadar büyüktü ki atlı bir arabayla çekilmesi gerekiyordu. Fakat süpürgenin performansı gayet iyiydi; öyle ki İngiliz Kralı VII. Edward taç giyme töreninden önce salondaki halının bu süpürge ile temizlenmesini istemişti.

1902- İtalyan mucit Guglielmo Marconi, Manş Denizi üzerinden radyo dalgalarıyla mesajiletmeyi başardı. İtalyan Marconi kablo ya da tel olmadan bir yerden diğerlerine mesaj göndermenin yolunu keşfetti. Böylece radyo doğdu. Marconi, radarın mucidi Hertz’ in yapmış olduğu deneyleri kullanarak bulunduğu yerden 9 metre uzaktaki bir kapı zilini çalmayı başarabiliyordu ve bunun için her hangi bir kabloya ihtiyaç duymuyordu. Kullandığı yönteme “elektromanyetik” adını vermişti.

1902- Willis H. Carrierin icadı olan bilimsel olarak tasarlanmış ilk klima için 1902'yibeklemek gerekti. Carrier, 1901'de Cornell Üniversitesi elektrik mühendisliği bölümünden mezun oldu; aynı yıl Temmuz ayında Buffalo'daki Buffalo Forge Company'de çalışmaya başladı. Altı ay içinde şirketin araştırma geliştirme laboratuarının başına getirildi. Buradaki ilk projelerinden biri, ısıtma bobinlerinden oluşan bir sistemden geçirildiğinde havanın ne kadar ısı soğurabileceğini belirlemekti; bulguları şirketin ısınma giderlerinde binlerce dolar tasarruf sağladı. İlk projelerinden bir başkası da soğutmaya yönelikti. Brooklyn'de Sackett-Wilhelms Lithographing and Publishing adlı matbaa şirketi, ısı ve nem değişimleri yüzünden kağıdın genleşmesi ve büzüşmesi sonucu, baskı sürecinde renklerin donuklaşması gibi bir sorun yaşıyordu. Willis H. Carrier; 17 Temmuz 1902'de bu şirket için dünyanın ilk klimasının tasarımlarını tamamladı: Klima, matbaanın ısı ve nem oranını hassasiyetle denetleyen 30 tonluk bir makineydi.

1903- Fransız Gustave Liebau ilk emniyet kemerini tasarladı ve patentini aldı.

1903- Amerikalı Wright Kardeşler ilk motorlu uçak uçuşunu gerçekleştirdi.

1903 Willem Einthoven, kalbin işleyişini kaydeden elektrokardiografi cihazını ( EKG ) icat etti. Einthoven’ ın 1924’ te Nobel ödülü aldığı bu icadı, kalp atışlarının grafiksel çıktısını vermektedir. EKG, kalbin ürettiği elektrik sinyalleri ölçüp kaydederek, kalp hastalığının belirtisi olabilecek düzensizlikleri ortaya çıkaran bir cihazdır.

1903- Emil Bloch, aynayı geliştirdi. Tarih boyunca parlatılmış bir metal ya da taş ayna olarak kullanılmıştır. Daha sonraları cam yüzeylerin arkasına yapıştırılan koyu renkli kumaşlar da aynı amaçla kullanılmıştır. İlk modern ayna ise Bloch tarafından, düz camın gümüş veya altın folyo ile kaplanmasıyla elde edilmiştir.

1904- Christian H. Ismeyer, deniz yolculukları sırasında oluşan gemi kazalarını önlemek için, kesintisiz radyo dalgaları kullanarak nesnelerin belirlenmesini sağlayan bir radar sistemi geliştirmiş ve patentini almıştır.

1904- Raptiye, ilk defa Amerikalı Edwin Moore tarafından üretildi. Bir gün önce yaptığını ertesi gün satan Moore, Eastman Kodak Company’ den büyük bir sipariş alınca 1904’ te Moore Raptiye Şirketi’ ni kurdu. Şirketi hala küçük şeylerin üretimine devam etmektedir.

1904- İngiliz John Flemingin geliştirdiği Diyot(elektronik vakum tüpü) radyo cihazlarının vazgeçilmez parçası oldu.

1905- Alexander Laurent, kimyasallı yangın söndürücüyü geliştirdi. Yangına suyla müdahale etmek her zaman doğru bir yol değildi, bu yüzden Laurent, bir kimyasal karışımı geliştirerek suyun yangın söndürmedeki zararlarını da yok etmiş oluyordu.

1906- Alva John Fischer, mekanik çamaşır makinesini icat etti. Makinenin içine yatay olarak yerleştirilmiş metal tambura kirli çamaşırlar konuluyordu. Tambur, elektrik yardımıyla döndürülüyor ve hareket sırasında çamaşırlar birbirlerinin üzerinden yuvarlanırken, sürekli suyla temas ederek temizlenmiş oluyordu.

1906- İskoçyalı J. Dewar, termos adını verdiği ve içine konulan sıvının ısısını koruyan, iç içe geçmiş iki kaptan oluşan bir sistem geliştirdi. Tarihin en popüler icatlarından birisi olan termos sayesinde piknik yapmak, insanoğlu için daha da keyifli bir hal almaya başladı.

1906- İlk klima fikri 1906’ da Willis Haviland Carrier tarafından oluşturulmuştur. Klima denildiğinde aklımıza Carrier gelmesine rağmen, klima 1906 yılında Stuart H. Cramer adındaki bir tekstil mühendisi adına tescil ettirilmiştir. Cramer, klima kelimesini tekstil bitkilerinin yetiştiği ortamdaki havayı nemlendirmeye yarayan cihazı için kullanmaktaydı.

1907- Kanada’ lı Reginald Fessenden radyo aracılığıyla ilk insan sesini iletimini başardı.

1908- Alman Johannes(Hans) Wilhelm Geiger Radyasyonun varlığını tespit eden Geiger cihazını geliştirdi.

1908- ABD’ li Henry Ford (July 30, 1863 – April 7, 1947) [/color][/b] T modeli adındaki ilk seri üretim otomobili piyasaya sürdü. İlk üretim bandı fikrinin de babası olan Ford 1913 de günde 1000 araba üretebiliyordu.

1909- George Cayleyden 50 yıl kadar sonra, 1903 yılında, uzun mesafelere kesintisiz uçabilmeyi sağlayan uçak yapan Wright Flyer[/b] olmuştur.

1909- General Electric şirketi, ilk elektrikli ekmek kızartma makinesi üretti. Dilimlenmiş ekmek, elektrikle ısıtılan bir tel üzerine konuluyordu. Ayarlı bir saat, süre dolduğunda elektriği kesiyor ve ekmeği dışarı doğru itiyordu. Bu sayede sabahları kahvaltı masalarını renklendiren çıtır çıtır ekmeklerin hikayesi doğdu. 

1910- Fransız Henri Fabre, tekerlekleri olmayan ve su üzerinde seyredebilen bir uçak geliştirerek ilk deniz uçağını icat etti.

1911- Marie Curie, radyoaktivite konusunda kendi başına yaptığı çalışmalardan dolayı Nobel Ödülü aldı; böylece de bu ödülü iki kez alan ilk kişi oldu.

1911- Ernest Rutherford, atomun merkezinde bir çekirdek olduğunu gösterdi.

1911- Rus asıllı Amerikalı İgor Skorsky(1889- 1972) S- 1, S- 2, S- 3, S- 4 uçakları ile helikopter denemelerini yapsa da, 1911 yılının Mayıs ayında S- 5 uçağı ile, tam anlamıyla havalanmayı başardı. 100 beygirlik Argus motoruna sahip olan S- 6 ise 1911 yılının Kasım ayında uçmaya başladı. 1935 yılında ise VS 300 adlı ilk modern helikopterini yaptı.

1913Alman Hans Geiger, radyasyon ölçüm aleti Geiger cihazını icat etti. Geiger, ortamdaki radyasyon miktarını ışıma yapan parçacıklar aracılığıyla hesaplamayı başarınca, insanoğlu hiçbir şekilde sonuçları baş gösterene kadar fark edilemeyen bu gizli düşmanın varlığından en azından haberdar olabilmeyi başarabilmiştir.

1913- ABDli lı pilot Elmer Sperry ilk Robotu yaptı.

1914- Amerikalı elektrik mühendisi ve mucit olan Edwin Howard Armstrong(1890- 1954), osiloskop adını verdiği yüksek frekanslı bir alet geliştirdi. FM radyo bandının da mucidi olan Armstrong’ un icat ettiği “osiloskop” elektrikli cihazlardaki akım miktarını ölçen bir aletti. Osiloskop sayesinde elektrikli cihazların tamiri kolaylaşmıştır.

1918- Fransız Pierre Langevin ve ekibi ilk kez Sonar cihazını icad ettiler. SONAR : Sound Navigation And Ranging- Ses yardımıyla yer belirleme ve mesafe ölçme anlamına gelmektedir.

1919- Einstein, izafiyet teorisi konusundaki yazısını yayımladı.

1920- Edwin Howard Armstrong(1890- 1954), FM radyoyu geliştirdi. Elektrik mühendisi Armstrong’ un elektromanyetik ve elektrik alanında yaptığı icatlar çok önemlidir. Fakat onun belki de hepimiz tarafından bilinen icadı, geniş aralıklı yayın yapan FM radyo bandıdır.

1920- Earle Dickson(1892- 1961), özellikle mutfak işlerini yaparken karısının çok sık elini kestiğini görüp; karısı için bir gazlı bez ve selobant yardımıyla ilk Yara bandı(Yapışkanlı)(1920) nı(adhesive bandages) yapmış ve bu icadı zamanla çok tutulmuştur. Bu icat, bugün evde, işte ve okulda tüm ilk yardım çantalarında bulunan bir malzeme haline gelmiştir.

1921- ABD'li Richard Drew, yapışkan bant fikrini ortaya attı. Avrupa'da “seloteyp” adıyla piyasaya sürülen bu bandın bir yüzü, “selüloz” adı verilen ve yapışkan olan saydam bir plastik şeritten oluşuyordu.

1921- Philip Drinker, hastaların solunum yapmasına yardım etmek için demir ciğeri icat etti.

(1922- -)- Prof. Dr. Behram Kurşunoğlu, genelleştirilmiş izafiyet teorisini ortaya atan ilim adamımızdır. Amerika’ da Florida Üniversitesi Teorik Fizik Merkezi’ nde başkanlık yapmaktadır.

1922- İlk mikrofilm[/b][/color] tanıtıldı.

1922- Stephen Poplawski(1885 – 1956), termos benzeri cam bir kutunun tabanına metal, dönen bir bıçak  koyarak blender fikrini ilk ortaya atan kişidir. 1932’ de bu fikrini tasarım haline dönüştürmeyi başarmıştır. 1935’ te Fred Waring ve Frederick Osus adlı iki girişimci dostu, Poplawski’ nin fikrini geliştirerek büyük bir ticari başarı kazanmışlardır. 

1922- Alman fizikçi Arthur Korn radyo dalgalarıyla Amerika’ ya fotoğraf gönderdi. Fax böylece doğdu.

1923- Freon gazı kullanılan ilk buzdolabını İsveçli Baltzar Von Platen(1898-1984) ve Carl Munters birlikte tasarlamıştı. 1925 Yılında Electrolux firmasınca lisansı alınarak dünya çapında satılmaya başlandı.

1923- Arthur Large, tehlike yaratmadan suyla temas edebilen bir makine geliştirdi. Böylece ilk elektrikli çay makinesi doğdu ve bir çığır açtı. Çaydanlığın tabanında bulunan elektrikli ısıtıcı, suyu ısıtıyordu. Bu, ısıtıcı bir boru içinden geçen bir telden oluşuyordu ve su çabucak ısınıveriyordu.

1924- İlk kurutuculu çamaşır makinesi ise 1924’ te üretildi. Çamaşır makineleri sürekli gelişerek günümüzdeki halini aldılar.   

1925- Amerika’ lı mucit Richard Gurley Drew (1899- 1980) yapışkan bantların mucidi olup; boyacı bandı (masking tape) olarak adlandırılan bandı icat etmiştir. Boyanmasını istemediğimiz kısımlara yapıştırılarak kullanılan bant, kolay yırtılabilir yapıdadır.

1926 Fransız Ramon et Zoeller, tetanos aşısı(1926)nı geliştirdi. 1900’lerin ilk çeyreğine kadar tetanos virüsü ölümcül olabiliyordu. Her hangi bir paslı objenin açtığı küçük bir yaradan içeri giren virüs, binlerce insanın ölümüne yol açabiliyordu. Zoeller’ den sonra tetanos virüsü de insanoğlunun zekası karşısında tarihteki yerini almıştır.

1926- İskoçyalı John Logie Baird ilk kez insan yüzünün görüntüsünü televizyonda elde etti.

1926- İskoçyalı John Logie Baird  kısa boylu elektromanyetik dalgalar kullanarak nesneleri belirleyen radar cihazı yapmayı başardı.

1926- Pakistanlı Fizik Bilgini Abdüsselam, ilk nobel ödülü alan müslüman bilim adamıdır.

1926- Andreas Stihl tarafından icat edilen elektrikli testere kereste üreticilerinin ve hızarların işlerini büyük ölçüde kolaylaştırdı.

1926- ABD'li Profesör Robert Hutchinson Goddard, ilk sıvı yakıtlı roketi geliştirdi. Gaz ve sıvı oksijenle işleyen roket, 12,5 metre yüksekliğe çıktı ve 56 metre yol aldı.

1927- Emile Lerp tarafından benzinle çalışan testere modeli geliştirildi.

1928- Whittle icat ettiği ilk turbo jet motoru için 1928 yılının Ocak ayında bir patent
başvurusu yaptı ve 1931 yılında başvurusu onaylandı.

1928- ABD’ li Richard Drew genel amaçlı yapışkan bandı üretti.

1928- Bugün penisilin dediğimiz bir oluşumun bakterileri öldürmesi Alexander Flemingin dikkatini çekti.
     
1929- Carrier Engineering ve başka firmaların konut klimaları üretimine geçmesi
    içinse, 1920'lerin sonunu beklemek gerekecekti.

1929- ABD’ de AT&T Laboratuarlarında coaxial kablonun patenti alındı.

1930- ABD’ de ilk elektronik cihaz yapıldı.

1930- Richard Gurley Drew’ un geliştirdiği şeffaf yapışkan bant (şeffaf seloteyp) 1930 yılında kullanılmaya başlandı.

         ÖNEMLİ NOT:

           1-) İcatlar/ Buluşlar sıralamasında, noktalı geçilen kısımlara, mucitlerin çalıştıkları bilim dallarında, ne gibi icat/ buluş/ çalışma yapıldığı zamanla ilave edilmeye devam edilecektir.
 
           2-) Dağınık olan icatların, tarih sırasına göre(kronolojik sıraya göre) toplanması için, günlerce süren araştırmalar, doğrulanma ve düzenlemeler yapılmakta olup; çalışmalarımız durmaksızın devam edecektir.

           3-) Lütfen alımlarınızda, sitemizin ( www.mucitlerimiz.com ) adresini, emeğe saygı olmak üzere, belirtiniz.


           4-) Sayın site üye ve ziyaretçileri! Sizlerle sohbet etmek, içinizdeki tüm güzellikleri ve icat aşkınızı, bu site sayfalarına aktarabilmeniz maksadıyla kurulmuş olan sitemizin, yanlış kimseler tarafından istenmeyen makalelerle doldurulmasına müsaade edilemeyeceği gerekçesi ile, yorumlara engel konulmak mecburiyetinde kalınmıştır. Özürlerimizle; bilgilerinize…

DEVAMI "TARİH SIRASINA GÖRE İCATLAR(5)" DEDİR.

13
TARİH SIRASINA GÖRE İCATLAR(3)

(1789- 1891)


1789- Lavoisiernin, 33 elementi sıraladığı ve bu elementlerin adlandırılması ile ilgili modern sistemi sunduğu Kimyasal Adlandırma Yöntemi yayımlandı.

1790- İlk dikiş makinesi patenti alan kişi olarak kayıtlarda Thomas Saint görünmektedir. Daha sonraları Isaac Singer ve Elias Howe Jr. gibi mucitlerin bulacağı birçok teknik özellikleri başvurusunda belirtmesine karşılık, Thomas Saint, hiçbirinin patentini almayı gerçekleştirememiştir.

1795- Kurşunkalem in bugün bildiğimiz şeklini Fransız kimyacı Nicolas Conte vermiştir. Kil ve graphite karışımını yakıp tahtadan silindir çubuklar içine koyan Conte; 1795’ te patentini almıştır. İlk kurşunkalem fabrikasını ise 1861’ de Eberhard Faber, New York’ ta kurmuştur.

1795 Francois Appert, oluşturduğu kapak sistemi sayesinde kapların içine hava sızmasını önleyen ve böylece gıdanın bozulmasını geciktiren saklama kabını geliştirdi. Appert’ in bulduğu ilk saklama kapları aslında o zamanlarda, gıdaların bozulmadan saklanabilmesinin zorluğu karşısında, çok önemli bir buluştu.

1796- Edward Jenner, bir çocuğu çiçek hastalığına karşı aşıladı.

(1701-1799)- İbrahim Efendi, Osmanlı’ larda ilk denizaltıyı yapan mühendistir.

1799- Alessandro Volta, ilk elektrik bataryasını yaptı.

1800- Fransız Dominique Larrey ilk ambulans [/b][/color] fikrini ortaya atmıştır.

1801- İlk denizaltılardan olan Nautilus ilk yolculuğunu tamamladı.

1804- İngiliz Richard Trevithick ray üzerinde 16 Km hızla giden ilk lokomotifi icad etti

1814- Friedrich König elle çalışan matbaadan çok daha hızlı olan buharlı matbaayı geliştirdi.

1816- George Manby, yangın söndürmeye yönelik bir sistem geliştirerek ilk yangın söndürücünün temellerini atmış oldu. Alet, su içeren metal bir silindirden oluşuyordu. İçindeki su, sıkıştırılmış hava yardımıyla dışarıya püskürtülüyordu.

1816  Rene Laennec, Paris sokaklarında dolaşırken, oyun oynayan iki çocuğun, birbirlerinin göğsünü ellerindeki tahta borularla dinlemekte olduğunu fark etti. Daha sonra Laennec, bir kağıdı rulo yaparak ucuna bir ip bağladı ve bir başkasının göğsünü dinlemeyi başardı. Bu alete Yunanca “göğüs” anlamına gelen steteskop adını verdi.

1819- Augustus Siebe basınçlı dalgıç elbisesi tasarlayarak insanların daha derinlere dalabilmesini sağladı.

1820- Hans Oersted, elektrik akımının pusulanın iğnesi üzerinde manyetik etki yarattığını gösterdi.

1821- Charles Babbage, karmaşık matematiksel tabloları otomatik olarak hesaplamak için tasarladığı fark makinesi nin üzerinde çalışmaya başladı.

1826- Fransız Joseph Niepce ilk fotograf çekimini başardı

1828- Bugünkü plastik maddelerin aslını teşkil eden “polistirenler” ya da “viniller” ve daha başka bazı plastik türleri, 1828 yılında Fransız kimyacıları tarafından keşfedilmiştir. 1850 yıllarında da, Amerika'da plastik alanında pek yüzeyde kalan bazı çalışmaların yoğunlaştığı görülmektedir.

1829- George Stephenson, en iyi buharlı lokomotif tasarlama ve yapma yarışmasını kazandı. Rocket adlı bir lokomotif üretti.

1830- Dikiş makinesi için birçok patent alındı; ancak hiçbiri ticari bir başarı elde edemedi. Fransız terzi Barthelemy Thimonnier ticari başarıyı yakalayan ilk dikiş makinesinin patentini aldı. Ancak bu tip makinaları üretip satan ilk kişi ABD’ li Isac Singer’ dir. Dikiş makinelerinde ayak pedalıyla döndürülen bir tekerlek, iğneyi kaldırıp indirerek dikiş yapıyordu. O dönemlerde pek çok terzi, işini kaybedeceği korkusuyla, bu makineleri tahrip etmek istemişti. Neticede, ne kadar engellemeye kalksalar da, teknolojik gelişmeyi  engellemenin mümkün olmadığını, makinesiz terzilerin de anlayacakları günlerin geleceği muhakkaktı. 

1833- ABD'de Walter Hunt isimli bir mucit tarafından geliştirilen dikiş makinesi icat edildi. Hunt bu makinenin patentini almadı. 10 yıl sonra(1843) Elias Howe Jr., Walter Hunt'ın buluşundan habersiz bir çift dikiş makinesi buldu ve patentini aldı.

1836- ABD’ li Samuel Colt, yaptığı hızlı ateş eden tabanca "altıpatların patentini aldı.

1837- Isambard Kingdom Brunel, ilk kıtalararası buharlı gemiyi yüzdürdü.

1837- İki İngiliz mucit William Cooke ve Charles Wheatstone, teller üzerinden elektrik akımı göndererek mesaj iletmeyi başararak; ilk elektrikli telgraf makinesini yaptılar. Elektrik akımı, alıcı cihazın kadranındaki bir dizi iğneyi hareket ettirerek ulaştırılacak mesajın ekranda belirmesine yardımcı oluyordu.

1837- Samuel Morse elektrikli telgrafı icat etti. 1837'de Morse cihazın patentini aldı

1838- Samuel Morse kendi geliştirdiği Morse alfabesini ilan etti.

1839- Louis Daguerre vesikalık fotoğraflarda çok tutulan daguerrotype fotoğraf tekniğini icat etti.

1839- Charles Goodyear, kauçuğu işlemenin ve dayanıklı kılmanın yolunu buldu. Bugün kullandığımız dayanıklı silgiler yapılmış oldu.

1841- Michael Faraday, hareketli bir mıknatıstan elektrik akımı elde etti.

1842- Amerika'da Thomas Woodward tarafından  farklı yapıya sahip bir çengelli iğne için patent alınmıştı. Bu iğne, sıradan bir iğnenin uc kısmına takılan metal parça ile tutturuluyordu. Ancak bu hem güvenlik hemde kullanış sorunları doğuruyordu.

1843- ABD’ li Samuel Mors telgraf mesajlarında kullanılmak üzere nokta ve çizgilerden oluşan ünlü mors alfabesini icat etti.

1843-Walter Hunt dikiş makinesini bulduktan 10 yıl sonra Elias Howe Jr.(1819- 1867), Walter Hunt'ın buluşundan habersiz bir çift dikiş yapan dikiş makinesini buldu ve patentini aldı.

1843- İskoçya'da yaşayan Alexander Bain, 27 Kasım 1843 yılında ilk faks makinesi (faksimil) için patent başvurusunda bulundu. 1843’ te Alexander Bain’ in ürettiği ilk faks makinesi, kabartma harfleri tarayarak elektrik sinyalleri gönderen bir sarkaçtan oluşuyordu. Modern faks makinelerinde ise gönderilen dokümandan yansıyan ışığı algılayan diyotlar kullanılmaktadır. Bain'in tasarladığı faks makinası ana hatlarıyla günümüzde kullanılan sisteme benzemektedir. Belgenin beyaz ve siyah kısımlarının tanımlanarak iletilmesi ilkesine dayanıyordu. İletken bir madde üzerinde elektriksel olarak haritalama işlemi için sarkaçlar kullanılmasını önermiş fakat bu sistemi hiçbir zaman uygulayamamıştır. 1848 yılında İngiltere'de fizikçi Frederick Bakewell daha geliştirilmiş bir versiyonu için patent aldı. Halka açık bir sergide ilk defa bir belge iletimini gerçekleştirdi.

1845- (10.Aralık) Şişme lastik aynı zamanda inşaat mühendisi olan mucit Robert Thomson tarafından 10 Aralık 1845'te icat edildi.

1846- Amerikalı bir dişçi olanWilliam Orton bir çene ameliyatında, acıyı hissettirmemek için, uyuşturucu etkili eter kullandı.

1848- İlk yürüyen merdiven, New York'ta turist çekmek için kuruldu.

1848- İngiltere'de fizikçi Frederick Bakewell, faks makinesinin daha geliştirilmiş bir versiyonu için patent aldı. Halka açık bir sergide ilk defa bir belge iletimini gerçekleştirdi.

1849- ABD patent kayıtlarında, çengelli İğne, Walter Hunt adına yapılmıştır. Dünya, 1849’ da Walter Hunt tarafından bulunan, çok basit ama faydalı bir ürünle tanıştı: Çengelli İğne. Çengelli iğne, Amerikalı mucit tarafından sadece 15 dolar kazanabilmek amacıyla bir iddia sonucunda ortaya çıkmıştır. Ancak çengelli iğne aslında çok daha eski bir buluştur. Bu tarihten 2000 yıl öncesinde Romalıların yaylı bir çeşit çengelli iğne kullandıklarına dair kanıtlar var. Romalılar birçok buluşa isimlerini yazdırmışlar ancak çoğu unutulup gitmiştir. Yeniçağda tekrar icat edilene kadar buluşları unutulmuştur.

1849- Uçuşun asıl babası İngiliz George Cayleydir. Cayley Planörü icat etmiş ancak İngiltere'de bir türlü önemi anlaşılmamıştı. 1849 yılında dünyada ilk kez havadan ağır bir araçla insan uçuran kişi olmuştur.

1850- Dikiş makinesini üretip satan ilk kişi ABD’ li Isac Singer’ dir.

1852- ABD’ li Elisha Otis ilk asansörü icad etti

1853- İtalyan Linus Yale kendi adıyla anılan pimli kapı anahtarını icad etti

1853- Charles Pravaz, şırıngayı icat etti. Kan damarlarına ve kasların içine ilaç enjekte etmekte/ kan almakta kullanılan deri altı şırıngası, tıp açısından büyük bir yenilikti. 1987 yılında bir başka doktor Jean-Louis Brunet, kan örneği alınırken enjektörün ucuna takılan bir başka aletin patentini aldı. Şırınga hastadan çıkarılır çıkarılmaz şırınganın ağzını tıkayan alet, doktor ve hemşirelerin mikroplu kanla temasını engellemiş oluyordu.

1857- New York'ta bir dükkân asansörü olan ilk bina oldu.

1860- Belçikalı Mühendis Etienne Lenoir ilk tek zamanlı ve içten yanmalı motor yaptı

1861- İlk kurşunkalem fabrikasını ise 1861’ de Eberhard Faber, New York’ ta kurmuştur.

1863- İlk metro(yeraltı demiryolu)hattı Londra'da işletmeye açıldı.

1865- İsveçli Alfred Nobel dinamiti icad etti

1867- ABD’ li Christopher Sholes gerçek anlamda ilk daktilo[/b][/color]yu icad etti

1867- İcat edildiği ilk yıllarda, birçok farklı dikenli tel çeşidi mevcuttu. Bunun için onlarca patent alınmıştı. Patenti onaylanan, ayrı bir parça olarak diken eklenmiş telleri ilk kez Lucien B. Smith Amerika'da icat etti. Patenti alınmış olmasına rağmen bunu ürettiği hakkında hiçbir kesin bulgu yoktur

1868- Amerika'da William Donison Hunt isimli bir mucitfarklı tipte bir dikenli tel için patent aldı.

1868- Amerika’da Micheal Kelly, “Kelly'nin Elması” adında değişik bir çit teli için patent aldı.

1868- Gregor Mendel, bezelye bitkileriyle yaptığı, modern genetik kuramının temellerini oluşturan araştırmalarını bitirdi.

1872- Fotoğrafçı Eadweard Muybridge ilk ardışık fotoğraflar dizisini çekti.

1873- Henry M. Roseda farklı tipte bir çit teli üretti ve patentini aldı. Joseph Glidden ve birkaç arkadaşı Rose'un çit telini gördü ve buna benzer birşeyler üretebileceklerini düşündüler. Aradan fazla geçmeden Glidden ve Haish gelişmiş birer tür için patent başvurularında bulundular. İlk çağdaş teli Glidden yaptı. Örülmüş iki telin üzerine dikenler direk olarak sarılıyordu. Glidden Haish'e patent konusunda dava açtı ve kazandı.

1875- Haish S biçiminde dikenli tel için patent başvurusu yaptı.Yaptığı bu icat Glidden'ın telinden daha üstün değildi ancak yine de Haish bu icat sayesinde hatırı sayılır bir servet elde etti.

1876- ABD’ de Thomas Alva Edison tarafından dünyanın ilk Endüstriyel Araştırma Laboratuvarı kuruldu. Edison bu laboratıvarda 1093 adet patentli icadda bulunmuştur.

1876- Alman mühendis Nikolaus Otto 4 zamanlı motoru yaptı

1876- İskoç asıllı ABD’ li Alexander Graham Bell ilk telefonu icad etmiştir.(Tarihteki İlk uzaktan konuşma denilen TelePhone konuşması 10 Mart 1876 BELL ile yardımcısı Watson arasında yapılmışır

1877- ABD’ de Thomas Alva Edison Fonograf denilen ses kayıt cihazını icad etti

1877- İlk elektrikli buzdolabı, Karl Linde tarafından 1877’ de geliştirildi. Yiyeceklerin bozulmadan saklanabilmesi için gereken, ortamın soğuk olması koşulu, ilk defa Karl Linde tarafından yapay olarak sağlanmıştı. Linde’ nin cihazı, yiyecek kabininin arkasına freon gazı yerine metil ether adlı son derece patlayıcı bir gaz pompalıyordu. Bu yüzden pek yaygınlaşmadı.

1878- Joseph Swan elektrik ampulünü icat etti.

1879- Ernest von Siemens[/b][/color] elektrik döşenmiş bir hat üzerinde giden ilk elektrikli treni sergiledi.

1880- ABD li Thomas Alva Edison elektrikli ampulü güvenli hale getirdi ve satışa sundu.

1881- Emile Berliner, yassı plaklar kullanan ilk gramofonu yaptı.

1881- Charles Edward Hearson Sıvı Termostat patentini aldı. Termostat’ın mucidi Andrew Ure (İskoçya), patentinde çeşitli tipte termostat modelleri tanımlamıştır.  İçlerinde en karmaşık olanın içerdiği bimetalik şerit, bugün bile termostatların çoğunun temelini oluşturur. Ure'ün patentindeki fikirleri yaygınlık kazanamadı ve yaygın olarak kullanılan ilk termostat, Charles Edward Hearson'ın 1881'de patentini aldığı sıvı termostat oldu.

1882- Henry Seely, elektrik ısıtıcılı ütüyü geliştirdi. İlk ütüler, içine kor halinde kömür konularak ısıtılırdı. Seely’ nin ütüsünün içinde ise elektrikli bir ısıtıcı bulunuyordu. Böylece ütü, zor kullanılan bir ev aleti olmaktan çıkmıştı.

1884- Hiram Maxim tam otomatik makinalı tüfek icat etti.

1885- Louis Pasteur, bir dizi aşı yaparak, kuduz bir köpek tarafından ısırılmış bir çocuğun yaşamını kurtardı. Kuduz aşısı.

1885- Alman fizikçi Heinrich Hertz elektromanyetik dalgaların varlığını gösterdi.

1885- Avusturyalı kimyacı Carl Auer, muma göre daha kullanışlı ve güvenli olan bir havagazı lambası icat etti.

1885- Alman Karl Benz 14,5 Km hız yapabilen satış amaçlı ilk arabayı üretti

1885- William C. Carter, şemsiyeyi geliştirdi. Şemsiyenin patenti Carter tarafından alınmıştır. İlk şemsiyenin, 4000 yıl önce Mısır, Asya, Yunanistan ve Çin’ de eşzamanlı olarak kullanılmış olduğunu tarihi dokümanlar göstermektedir.

1886- Linotip adlı makine, gazetelerin ve kitapların daha hızlı hazırlanmasını sağladı.

1887- ABD’ li Emile Berliner Gramafonu (Plak- Pikap) [/color][/b] icad etti ve patentini aldı

1888- ABD li George Eastman ilk taşınabilir fotoğraf makinesi[/b][/color]ni yaptı

1888- George Eastman, Kodak no.l adlı fotoğraf makinesini üretti ve müşterilerinin
    filmlerini banyo etti.

1888- William Seward, hesap makinesini icat etti. Banka muhasebecisi olan Seward, bankadaki hesap işlerini kolaylaştırmak, monotonluğu kırabilmek ve belki de biraz zaman kazanabilmek amacıyla bir mekanik cihaz üzerinde çalışmaya başladı. Sonuçta, 1885 yılında patentini aldığı cihaz bir hesap makinesiydi. 1898’ de Seward öldüğünde 1.000 adet hesap makinesi satılmıştı. 1926 yılına gelindiğinde ise bu sayı 1.000.000’ a ulaşmıştı.

1888- Kontakt lens(1888), Eugen Fick ve Eduard Kalt tarafından, hemen hemen aynı zamanlarda geliştirildi. Her ikisi de, kontakt lens yardımıyla, görme bozukluklarını çözdüklerini beyan etmişlerdir. Kontakt lenslerin bulunmasıyla, gözlükler yerlerini lenslere bırakmaya başlamışlardır.

1889- Edison'un yardımcısı Charles Batchelor sinema filmlerinin seslendirilmesi üzerine
deneyler yaptı.

1889- W. A. Cockran adındaki maharetli kadın mucit, tarihin ilk elektrikle çalışan ilk bulaşık makinesini üretti. Sistem çok basitti. Bir fiskiye, boru yardımıyla gelen tazyikli suyu tabakların üzerine eşit dağıtıyor ve bulaşıkları temizliyordu.

1890- Daimler motor şirketi, dört tekerlekli ve akaryakıtla çalışan otomobil üretimine
    başladı.

1890- Herman Hollerithin icat ettiği elektrikli sayma makinesi sayesinde Amerika'da
nüfus sayımı işlemi çok hızlı bir şekilde sonuçlandırıldı.

1891- Philip Downing, posta kutusunu icat etti. Posta sisteminin her geçen gün daha sağlıklı işleyebilmesi için günümüze kadar pek çok insan bu gelişime katkıda bulunmuştur. Bu sayede posta işaretleyicileri, işlem iptal eden cihazlar, posta mühürleri, otomatik posta sınıflandırma cihazları yaşamımızda yerini almış, mektupların daha sistematik bir şekilde sınıflandırıp gönderilmesine olanak tanımıştır.

DEVAMI "TARİH SIRASINA GÖRE İCATLAR(4)" DEDİR.

14
TARİH SIRASINA GÖRE İCATLAR(2)

(1201- 1787)


(1201- 1274)- Nasirüddin Tusi, trigonometri sahasında ilk defa eser veren, Merağa Rasathanesini kuran, matematikçi ve astronomdur.
 
(1201- 1299)- Bitruci, Kopernik’e yol açan/ öncülük eden astronom bilim adamı.
 
(1201-1300)- Necmeddinü-l Mısri, 13. Yüzyılda çağının ünlü astronomlarındandır.
 
(1203- 1270)- İbni Ebi Useybia, tıp tarihi hakkında eşsiz bir eser veren doktordur.

(1203- 1283)- Kazvini, ....... astronom ve coğrafyacı bilgindir.

(1210- 1288)- İbnünnefis, küçük kan dolaşımını bulan ünlü İslam alimidir.
 
(?- 1320)- Kemaleddin Farisi, İbni Heysem ayarında büyük İslam ....... matematikçi, fizikçi ve astronomdur.
 
(1271- 1331)- Ebu’l Fida, büyük bir bilgin ....... tarihçi ve coğrafyacıdır.

1280- İtalyan Armati tarafından gözlük icad edildi. kontak lens uzerindeki ilk çalışmalar ise leanardo da vinci tarafından yapılmıştır)

(?- 1285)- Şihabettin Karafi, orta çağın en büyük ....... fizikçi ve hukukçularındandır.
 
(1304- 1369)- İbni Battuta, ülke ülke , kıta kıta dolaşan büyük bir seyyahtır.

(1313- 1374)- İbni Hatip, vebanın bulaşıcı hastalık olduğunu ilmi yoldan açıklamasını yapan doktordur.

(?- 1397)- Şemsettin Halili, büyük bir ....... astronomi bilginidir.
 
(1332– 1406)- İbni Haldun, tarihi ilim haline getiren sosyolojiyi kuran mütefekkir. Psikolojiyi tarihe uygulamış, ilk defa tarih felsefesi yapan İslam tarihçisidir. Sosyolog ve şehircilik uzmanıdır.

(?-1429)- Gıyasüddin Cemşid, ondalık kesirlerni bulmuş olup; aynı zamanda cebir ve astronomi alimidir.

(1337- 1430)- Kadızade Rumi, Osmanlının ve Türklerin ilk ....... astronomudur.
 
(1349 - 1405)- Demiri, Avrupalılardan 400 yıl önce ilk zooloji ansiklopedisini yazan
alimdir. “Hayat- ül Hayvanat” isimli kitabı yazmıştır.

(1386- 1470)- Sabuncu Oğlu Şerefeddin, Fatih Sultan Mehmed devrinin ünlü doktor ve cerrahlarındandır. Deneysel fizyolojinin öncülerindendir.
 
(1389- 1459)- Fatih Sultan Mehmed’in Hocası Akşemseddin Hazretleri, Pasteur'den önce mikrobu bulan ilk bilim adamıdır. İstanbulun fethinin manevi babasıdır.

(1394- 1449)-  Uluğ Bey, çağının en büyük astronomu ve trigonometri üzerine çalışmalar yapan ünlü bir alim ve hükümdardır.
 
(1401- 1500)- İbni Macit, 15. Yüzyılda yaşamış ünlü bir denizci ve coğrafyacı. Vasco da Gama onun bilgilerinden ve rehberliğinden istifade ederek Hindistan’ a ulaşmıştır.

(1401-1500)- Mürsiyeli İbrahim, 15. Yüzyılda Piri Reis’  ten 52 sene önce bugünkü ölçülere uygun Akdeniz haritasını çizen haritacıdır.
 
(1432- 1481)- Fatih Sultan Mehmet, İstanbul’ u fetheden ve havan topunu icat eden, yivli topları döktüren padişahtır. Fatih Sultan Mehmet Han’ın kendi icadı olan ve adı "şahi" olan topların ağırlığı 17 ton ve bakırdan dökülmüş olup 1.5 ton ağırlığındaki mermileri 1 km ileriye atabiliyordu bu topları 100 öküz ve 700 asker ancak çekebiliyordu.

1450- Johannes Gutenbergin baskı makineleri kitap üretiminde çığır açtı. Bunun sonucunda yeni icatlar hakkındaki bilgilerin yayılması hızlandı.

1453- Copernicus, gezegenlerin Dünyanın etrafında değil, Güneş'in etrafında döndüğünü ortaya atan kuramını yayımladı.

(?- 1474)- Ali Kuşçu, ünlü bir Türk ....... astronomi ve matematik bilginidir.
 
(1465- 1554)- Piri Reis, 400 sene önce bu günki ölçülere çok yakın dünya haritasını çizen büyük coğrafyacıdır. Amerika kıtasının varlığını, Kitab-ül Bahriye adlı eserinde çizdiği krokilerle, Kristof Kolomb ’dan önce bildiren ünlü denizcidir.
 
(1489- 1588)- Mimar Sinan, yaptığı eserlerindeki teknolojik seviyenin bugün dahi araştırıldığı ünlü mimardır.
 
(1501-1600)- Mağribi, 16. Yüzyılda çağının en büyük matematikçilerindendir. Mağribinin eseri olan Tuhfetü’l Ada isimli kitabında üçgen, dörtgen, daire ve diğer geometrik şekillerinin yüz ölçümlerini bulmak için formüller gösterilmiştir.
 
(?- 1562)- Seydi Ali Reis, ünlü bir ....... denizci, matematik ve astronomi alimidir.

1578- Denizaltı tasarımı ilk defa 1578'de matematikçi William Bourne tarafından geliştirildi. Bourne bu tasarımını hiç denemedi.

( - 1581)- Dünyanın ilk büyük darphanesi Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul Simkeşhane' de kuruldu.
 
(1521- 1585)- Takiyyüddin Er Rasit, İstanbul Rasathanesini ilk kuran astronomi alimidir.
 
1592- İtalyan Galileo 30 kez büyüten teleskopu yaptı (Daha önce Hollandalı gözlükçü Hans lippershey ilk teleskopu bulmuştu)

(1601- 1700)- Hazerfen Ahmed Çelebi, 17. Yüzyılda yaşamış olup, havada uçan ilk Türk’tür. Planörcülüğün öncüsü sayılır.
 
(1601- 1700)- Lagarî Hasan Çelebi, ( 17. yüzyıl ) Füzeciliğin atası olup; Osmanlılar’ da ilk defa füze ile uçan bilgindir.
 
(1609- 1657)- Katip Çelebi, Osmalılar’ da rönesansın müjdecisi coğrafyacı, gezgin[/b][/color]dir.
 
(1611- 1682)- Evliya Çelebi, büyük Türk seyyahı ve meşhur seyahatnamenin yazarıdır.

1614- İskoçyalı matematikçi John Napier logaritma cetvelini icat etti. Napier sistemi kusursuz şekilde tamamladı ve sistemi halka açıkladı.

1614- Henry Briggs isimli İngiliz bir matematikçi, Napier'in "e" tabanına bağlı kalınarak hazırlanan logaritma sistemi üzerinde çalıştı. Bu uğraşılar sonunda “e” yerine “10”u kullanarak ondalık logaritma sistemini buldu. Napier bu arada logaritmik işlemleri yapabilen bir hesap makinesi icat etti.

1618- Johannes Kepler, gezegenlerin Güneş'in çevresinde çizdikleri yörüngeleri tespit eden yasaları yayınladı. yayımlar.

1618-  Cornelius Drebbel, William Bourne tarafından geliştirilen çok benzer tasarımlı bir denizaltı inşaa etti ve ilk kez Thames Nehri'nde denedi. Ahşap omurgasının üzeri deriyle kaplıydı ve bordalarında su geçirmeyen deri kaplamadan dışarı uzanan 12 küreği vardı. Cornelius Drebbel’in denizaltısı suyun altında iki saat kalınca, Drebbel'in oksijen üretme yöntemini bulduğuna dair söylentiler yayılmıştı. Deneme gösterisinin başarılı olmasına karşın, İngiliz Bahriye Nazırlığı, Drebbel'ın denizaltısını kabul etmedi. Bu fikrin geliştirilmesi daha sonraki mucitlere kaldı.

1622- Sürgülü hesap makinesi icad edildi.

1642- Fransız matematikçi Blaise Pascal ilk hesap toplama makinesini icad etti

1643- İtalyan Evangelista Toricelli civalı barometreyi buldu.

1656- Christian Huygens, Galileo'nun fikirlerine dayanan hassas bir sarkaçlı saat tasarladı.

1668- Isaac Newton ilk aynalı teleskopu yaptı.

1680- Robert Boyle, kükürtlü kibrit aracılığıyla ateşi elde etmeyi 1680 yılında başardı. Keşfedilmesinin üzerinden binlerce yıl geçmiş olmasına rağmen ateş pratik halde elde edilemiyordu. Önceleri bir çelik, bir metal parçasına sürtülüyor ve ateş elde ediliyordu. Boyle’ nin kibriti, zımpara kağıdına sürtülmek suretiyle ateş alıyordu. Ardından fosforlu kibritler de üretilmeye başlandı.

1682- Edmond Halley, daha sonra kendi adıyla anılacak bir kuyrukluyıldızın yörüngesini çizip betimledi.

1687- Newtonun, evrensel çekim yasalarını formülleştirdiği Principia başlıklı kitabını yayınladı.

1690- Edmund Halley, dalış makinelerine hava pompalayacak bir yöntem geliştirdi.

1698- Thomas Saverynin yaptığı ilk buhar makinesi, su altında kalan madenlerdeki suyu dışarı pompalamada kullanıldı.

(1701- 1799)- İbrahim Efendi, (18. Yüzyılda Osmanlılar’ da ilk denizaltıyı gerçekleştiren mühendistir.
 
(1703- 1780)- İbrahim Hakkı Hazretleri, büyük bir sosyolog, psikolog, astronom ve fen adamıdır. En ünlü eseri Marifetnâme, burçlardan, insan fizyolojisi ve anatomisinden bahsetmektedir.
 
(1730- 1791)- İsmail Gelenbevi, 18. Yüzyılda Osmanlılar’ ın en güçlü matematikçilerindendir.

1733- İngiliz bir dokumacı tarafından icat edilen uçan mekik adındaki alet bir kişinin bir günde üretebileceği kumaş miktarını ikiye katladı.

1736- Silgiyi ilk defa 1736’ da Avrupa’ ya getiren, Fransız kaşif ve bilim adamı Charles Marie de la Condamine’ dir. Bu aslında, Güney Amerika’ da yerli kabilelerin oyun için ve tavuk tüyü gibi şeyleri vücutlarına yapıştırmak için kullandıkları bir maddeydi. Avrupalılar bunu kullandı fakat bir süre sonra çürüdüğü için kullanışlı olmadı. 1839’ da Charles Goodyear, kauçuğu işlemenin ve dayanıklı kılmanın yolunu buldu. Bugün kullandığımız silgilere dayanıklığı verilmiş oldu.

1742- İsveçli Anders Celsius sıcaklık ölçümleri için standart[/b] geliştirdi.

1750- Tutkal ilk olarak İngiltere’ de yapıldı. Tutkal önceleri balıktan elde edilmiş, daha sonraları plastik, hayvan kemikleri, nişasta, süt proteinlerinden elde edilen türevleri ile yaygınlaşmaya başlamıştır.   

1752- Benjamin Franklin, yıldırımın elektrikten kaynaklandığını gösterdi.

1752- James Ayscough, güneş gözlüğünü icat etti. İlk güneş gözlüklerinin camları, bugün kullanılan gözlükler gibi renkliydi. Yeşil ve mavi cam kullanımı tavsiye edilmekteydi. Daha sonra Edwin Herbert Land, ilk selofanlı polarize edilmiş camlı güneş gözlüklerini üreterek güneş gözlüklerinde yeni bir dönem açmış oldu.

(?- 1761)- Kambur Vesim, verem mikrobu keşfini, Robert Koch'dan 150 sene önce yapan ünlü doktordur.

1763- Fransız Claude Chappe uzaktan yazma anlamına gelen Telgrafı icad etti.

1775- Savaşta kullanılan ilk denizaltı olan American Turtle, David Bushnell tarafından 1775 yılında icat edildi. Bu ahşap tekne, elle yönlendirilen iki uskurla yüzüyordu.

1776- Amerikan Bağımsızlık Savaşı'nda kullanılan ilk denizaltı da, hedefini batıramadı. Düşman gemisini batıran ilk denizaltı Hunleydir. H.L. Hunley'nin Amerikan iç Savaşı konfederasyon ordusu için icat ettiği Hanley denizaltısı, Birlik Ordusu'na ait Houstonic savaş gemisini batırmış; ancak tüm mürettebatıyla beraber kendiside batmıştı.

1777- İngiliz James Watt uzun süreli çalışan buharlı makineyi yaptı.

1778- Fransız Joseph Bramah ilk modern tuvaleti tasarladı ve patentini aldı

1781- İlk Buharlı Turbo Jet bulundu.

1783- Marquis de Jouffroy d'Abbans, ilk buharlı gemiyi yüzdürdü.

1783- Montgolfier Kardeşler bir sıcak hava balonunu başarıyla uçurdu.

1783- Fransız Montgolfier Kardeşler ilk uçan balonla yolculuk yaptılar.

1783- Fransız Louis Leonard ilk paraşütü tasarladı

1787- Joseph Bramah tarafından tasarlanan kilit, ancak 75 yıl sonra Londra’ da bir sergi sırasında bir ziyaretçinin 51 saat süren uğraşı ile açılabilmiştir. Tarihte ilk kilitleri eski Mısırlılar’ ın kullandığı bilinmektedir. Kilitler tahtadan yapılıyor ve açılıyordu. Anahtarın üzerinde değişik uzunluklarda silindir pimler bulunmaktaydı. Mısırlılar’ dan esinlenen Linus Yale, Yale kilit olarak bilinen ilk modern pimli kilidi üretti.

         ÖNEMLİ NOT:

           1-) İcatlar/ Buluşlar sıralamasında, noktalı geçilen kısımlara, mucitlerin çalıştıkları bilim dallarında, ne gibi icat/ buluş/ çalışma yapıldığı zamanla ilave edilmeye devam edilecektir.
 
           2-) Dağınık olan icatların, tarih sırasına göre(kronolojik sıraya göre) toplanması için, günlerce süren araştırmalar, doğrulama ve düzenlemeler yapılmakta olup; çalışmalarımız durmaksızın devam edecektir.

           3-) Lütfen alımlarınızda, sitemizin ( www.mucitlerimiz.com ) adresini, emeğe saygı olmak üzere, belirtiniz.


           4-) Sayın site üye ve ziyaretçileri! Sizlerle sohbet etmek, içinizdeki tüm güzellikleri ve icat aşkınızı, bu site sayfalarına aktarabilmeniz maksadıyla kurulmuş olan sitemizin, yanlış kimseler tarafından istenmeyen makalelerle doldurulmasına müsaade edilemeyeceği gerekçesi ile, yorumlara engel konulmak mecburiyetinde kalınmıştır. Özürlerimizle; bilgilerinize…

DEVAMI "TARİH SIRASINA GÖRE İCATLAR(3)" DEDİR.

15
TARİH SIRASINA GÖRE İCATLAR(1)   

(M.Ö. 10000- M.S. 1248)


(İnsanlığın başlangıcı)- İnsanlar tarafından, kesin olarak ne zaman icat edildiği belli olmayan bıçak, tarihin ilk dönemlerinden başlayarak silah olarak kullanım için yapıldığı aşikardır. Teknolojinin gelişmesi ile son derece mükemmel bıçak şekilleri yapılmaktadır. Lazer teknolojisi ile bilenmiş olan bıçakların yıllarca körelmeden iş gördüğü bilinmektedir.

M. Ö. 10000- Paleolitik zamanlardan beri insanlar tarafından kullanılan kaşıkların atası deniz kabuklarıdır. Kaşığın Latince ve Yunanca’ daki karşılığı “spiral şekilli sümüklüböceği kabuğu” anlamına gelen “cochlea” kelimesinden türetilmiştir. Günümüzdeki formunu, M. S. 1. Yüzyılda Romalılar vermiştir.

M. Ö. 4241- Mısırlılar ilk hassas takvimi yaptılar.

M.Ö. 3500- Tekerlek ilk olarak ne zaman ve nerede ortaya çıkmıştır; kimse bunu bilmemektedir. Fakat M.Ö. 3500 yıllarında Mezopotamya’ da çömlekçiler tarafından yük taşımakta kullanıldığına inanılmaktadır.

M.Ö. 3200- Ulaşımda kullanılan en eski tekerlek, M.Ö. 3200 yıllarına ait bir Mezopotamya resminde görülmektedir. Tekerlekle ulaşım, 15. yüzyılın sonlarına kadar Amerika’ da bilinmemektedir.

M. Ö. 3200- Sümerler, yazıyı kullanan ilk millettir.

M. Ö. 3000- Mısırda Hiyeroglif yazı bulundu.

M. Ö. 3000- Babilde ilk hesap toplama makinası kullanıldı.

M.Ö. 2000- İlk şemsiyenin, 4000 yıl önce Mısır, Asya, Yunanistan ve Çin’ de eşzamanlı olarak kullanılmış olduğunu tarihi dokümanlar göstermektedir.

M. Ö. 1300- Suriyede Ugaritde ilk alfabe kullanılmıştır.

M. Ö. 700- İlk para , Lidya' da(Türkiye' de) mal alımlarında kullanıldı. Altın ya da gümüş, en çok kullanılan para hammaddeleriydi. M.Ö. 700 yılına gelene kadar insanların ekonomik ilişkilerinde kullandıkları en yaygın metot “barter” yani değişim sistemiydi. Buğday almak isteyen, yerine eşit miktarda pirinç kullanabiliyordu. Günümüzde ise para kullanımı, yavaş yavaş yerini dijital ortamdaki paralara yani kredi kartlarına bırakmaktadır.

M. Ö. (700- 601)- Tarihteki ilkmadeni para(sikke) basımı M.Ö. 7. Yüzyılda Anadolu' da Lidyalılar tarafından gerçekleştirildi.

M.Ö. (500-401)- 5. yüzyılda Archytas of Terentum, vidayı icat etti. İlk vidalar tahtadan yapılmakta ve zeytinyağı ile preslenmekteydi. Metal vidalar ise ilk olarak 15. yüzyılda Ege’nin iki yakasında karşımıza çıkmaktadır.

M.Ö.(300- 201)- Arşimet tornavidayı icat etti. Arşimet tornavidanın mucidi olarak bilinmesine rağmen onun yapmış olduğu tornavida bugünkünden oldukça farklıydı; daha sonraları icadını daha da geliştirip tarihin ilk hidrolik tornavidasını üretmiştir.

M. Ö. 118- Çinliler, deri para kullanmaya başladılar.(i)

M. Ö. 10- Romada Mimar Vitruvius tarafından ilk cisimleri kaldırmak için vinç tasarlanmıştır.

(1- 100)- M. S. 1. Yüzyılda, Romalılar döneminde, kaşıkların günümüzdeki formuna geçilmiştir.

100- Çinliler, MS 100 yılında Pusulayı,  icat etti. Manyetik bir ortamda serbest bırakılan bir objenin kuzeye yöneleceği prensibinden hareketle pusulanın keşfi gerçekleşti.

400- Kağıdın icadıyla paralel kullanılan mürekkep, Çinliler tarafından bulunup geliştirildi. MS 400’ de yaklaşık olarak bugün kullandığımız halini aldı. Renk pigmentleri veya boyar maddelerin sıvıda çözündürülmesiyle elde edilen mürekkebin ilk dönemlerdeki hammaddesi ise yanmış çam odunu, kuzu yağı, eşek derisi jölesi ve miskti.
 
(601- 700)- Çatalı ilk kullananların Yunanlılar olduğu sanılmaktadır. Çatalın yemek masalarındaki kullanımı MS 7. yüzyılda Ortadoğu’ daki zengin ve itibarlı ailelerde görülmektedir. 13. yüzyılda Bizanslılar’ a onlardan da İtalyanlar’ a geçmiştir. Fransa da ise “gösterişe kaçıyor ” diye kabulü yavaş olmuştur. Çatal, 1600’ lerin ortalarından itibaren tekrar itibar kazanmış, kraliyet ailesi ve zengin sofralarının vazgeçilmez lüksü olmuştur. Günümüzde ise hepimizin vazgeçilmez ihtiyacıdır.   
 
(650- 750)- Hazini, 6- 7. Yüzyılda yerçekimi ve terazilerle ilgili izahlarda bulunan bilgindir.

(739- 805)- İbni Fazıl, 12 asır önce ilk kağıt fabrikasını kuran vezirdir.(s)

(?- 815)- Maşallah, meşhur İslam astronomlarındandır. Usturlapla ilgili ilk eseri veren bilgindir.
 
(776- 869)- Cahiz, zooloji ilminin öncülerinden olup; hayvan gübresinden amonyak elde eden ilk bilgindir.

(780-  850)- Harizmi, ilk cebir kitabını yazan ve batıya cebir öğreten kişidir. Adı algoritmaya isim olurken, rakamları Avrupa' ya öğreten kişi olarak tanınır.

(785- 886)- Ebu Maşer, med-cezir olayı(gel-git)nı ilk keşfeden bilgindir.

(?- 888)- İbni Firnas, Wright kardeşlerden 1000 sene önce, uçak yapıp uçmayı gerçekleştiren alimdir.

(801- 900)- Fergani, 9. yüzyılda ekliptik meyli ilk defa tesbit eden astronomi alimidir.
 
(801- 900)- 9. yüzyılda, Beni Musa Kardeşler tarafından matematiksel, küp ve zeka oyunları icat edilmiştir. Beni Musa Kardeşler bu tarz bilimsel içerikli çalışmaların önde gelenleri arasında yer alan üç kardeştir.(is)

(801- 900)- Hasan Bin Musa, dünyanın çevresini ölçen, üç kardeşten biridir.

(801- 900)- Muhammed Bin Musa, 9. Yüzyılda dünyanın çevresini ölçen 3 kardeşten biridir. Matematikçi ve astronomdur.
 
(801- 900)- 9. yüzyılda yaşamış olan Cabir İbn-i Hayyanın kimya biliminin kurucusu olduğu ve kendine ait bir laboratuarda yaptığı kimyasal çalışmalar ve deneyler gözler önüne seriliyor.

(801- 900)- 9. Yüzyılda yaşamış olan Gökbilimci Abdurrahman El Sufi, galaksimizin dışında bir galaksi olduğunu ilk keşfeden bilgindir.

806- Çinliler ilk kağıt parayı yaptılar.

(809- 873)- Huneyn Bin İshak, göz ameliyatı yapan doktorlardandır.
 
(815- 895)- Dinaveri, ....... botanikçi ve astronomi alimi olarak bilinir.
 
(?- 901)- Sabit Bin Kurra, Newton’ dan çok önce diferansiyel hesabını keşfeden bilgindir. Dünyanın çapının doğru hesaplanmasını başaran İslam bilginidir.
 
(850- 929)- El- Battani dünyanın en meşhur 20 astronomundan biri, trigonometrinin mucidi, sinus ve kosinüs tabirlerini kullanan ilk bilgindir. Güneş yılının belirlenmesi(365 gün, 5 saat, 46 dakika ve 24 saniye)ni yapmıştır. Trigonometrik bağlantıları bugün kullanılan şekliyle formülleştiren bilim adamıdır. sin x = a cos x eşitliği formülünü bulmuştur.

(865- 925)- Ebu Bekr Zekeriya Razi, ilk göz ameliyatını yapmıştır. Bağırsağın ameliyat dikişlerinde kullanılması nı sağlamıştır. Ameliyat sonrası oluşan iltihapları çıkaran seton(kıl fitil)i bulmuştur. Petrolü ilk defa damıtıp, neft adı altında kullanmaya sunan, yine Ebu Bekr Zekeriya Razi’dir.

(870- 950)- Farabi, ses olayını ilk defa fiziki yönden ele alıp açıklayıp izah getiren ilk bilgindir.

(803- 872)- Kindi, İbni Heysem’e kadar optikle ilgili eserleri kaynak olan bilgindir. Fizik, felsefe ve matematik alanında yaptığı hizmetleri ile tanınmıştır.
 
(?- 994)- Ali Bin Abbas, 1000 sene önce ilk kanser ameliyatını yapan; kılcal damar sitemini ilk defa ortaya atan bilim adamıdır. Eski çağın en büyük hekimlerinden olan Hipokrates(Hipokrat)’ın doğum olayı görüşünü kökünden yıkmıştır.

(936- 1013)- Ebu’l Kasım El Zehravi, 1000 sene önce ilk çağdaş ameliyatı yapan, böbrek taşlarının nasıl çıkarılacağını bildiren ve ilk böbrek ameliyatını gerçekleştiren bilim adamıdır. Ez-Zehravi birçok ameliyat aletlerini icat etmiştir. 10'uncu yüzyılda bulduğu ameliyat yöntemleri ve 200 alet hâlâ kullanılıyor.(i)

(940- 998)- Ebu'l Vefa matematik ve astronomi bilginidir. Yoğunluk aleti piknometre, matametikte kosinüs formülü, sekant, kosekant kavramları ve üçgenin alan formülleri Ebu’l Vefa Hazretleri tarafından bulundu. Ayın, güneşin ve dünyanın hareketleri, güneş tutulması anında ulaşan hadiseler üzerine verdiği bilgi ve yaptığı rasatlarda, çağdaş tespitlere uygun neticeler elde etti. Bu çalışmalarıyla yer ölçüsü ilminin temellerini on asır önce attı.

(901-1000)- İstahri (10. yüzyıl) Minyatürlü coğrafya kitabı yazan bilgindir.

(901- 1000)- Astronom ve Mekanikçi olan Ahmed Bin Musa (10. yüzyıl) Sistem mühendisliğinin öncüsüdür.

(901- 1000)- İhvanü-s Safa, 10. Yüzyılda çeşitli ilim dallarını içine alan 52 kitaptan meydana gelen bir ansiklopedi yazan ilim adamıdır. Astronomi, coğrafya, musiki, ahlâk, felfese kitapları yazmıştır.
 
(901- 1000)- Dolmakalem, 10. yüzyılda ilk kez Mısır Sultanı El Mu'izz tarafından, leke bırakmayan bir kalem kullanma fikrinden sonra icat edilmiştir.(s)

(901- 1000)- İbni Havkal, 10. yüzyılda, ilmi değeri yüksek bir coğrafya kitabı yazan alimdir.

(? - 951)- Ebu Kamil Şuca, ....... Avrupaya matematiği öğreten islam bilginidir.

(?- 956)- Mes’ûdi, büyük tarihçi ve coğrafyacıdır. Mesudi günümüzden 1000 sene önce depremlerin oluş sebebini açıklamıştır. Mesûdinin eserlerinde, yel değirmenleri hakkında ilgi bulunmaktadır.
 
(965- 1051)- İbni Heysem, optik ilminin kurucusu büyük fizikçidir. İslam dünyasının en büyük fizikçisi, batılı bilginlerin öncüsü, göz ve görme sistemlerine açıklık kazandıran alimdir.

(973- 1051)- El Biruni, dünyanın döndüğünü ilk bulan bilim adamı ümit burnu, Amerika ve Japonya’ nın varlığından bahseden ilk bilim adamı. Biruni Amerika kıtasının varlığını kristof colomb’un Keşfinden 500 sene önce bildirmiştir. Matematik, jeoloji, coğrafya, tıp, felsefe, fizik, astronomi gibi dallarda eserler yazmıştır. Çağının en büyük alimidir. Me'mûnîlerin Kâs'ı alıp Hârizmşahları tarihten silmeleriyle Bîrûnî'nin huzuru kaçtı, sıkıntılar başladı ve Kâs'ı terketmek zorunda kaldı. Ancak iki yıl sonra tekrar döndüğünde ünlü bilgin Ebü'l Vefâ ile buluşup rasat çalışmaları yaptı. Israrlı çalışmaları sonunda yerin çapını ölçmeyi başaran El Biruni’ dir. Dünyanın çapının ölçülmesiyle ilgili görüşü, günümüz matematik ölçülerine tıpatıp uymaktadır. Avrupa'da buna Biruni Kuralı denmektedir.

(980- 1037)- İbni Sina, doktorların sultanı olarak adlandırılır. Eserleri Avrupa üniversitelerinde 600 sene temel kitap olarak okutulan dahi doktordur. Hastalık yayan küçük organizmalar, civa ile tedavi, pastör’ e ışık tutması, ilaç bilim ustası, dış belirtilere dayanarak teşhis koyma konularında eserler veren alimdir.(is)

999- Bir keşiş tarafından ilk mekanik saat icad edildi
 
(?- 1007)- Macriti, Endülüslü ....... matematikçi ve astronomdur.
 
(?- 1009)- İbni Yunus, Galile'den önce sarkaçı bulmuştur.

(?- 1009 )- İbni Cessar, cüzzam hastalığının sebep ve tedavisini 900 sene önce açıklayan Müslüman doktordur.

(?- 1029)- Kerhi, İslam matematikçilerindendir.
 
(?- 1067)- Ali Bin Rıdvan, batıya tedavi metotlarını öğreten İslam alimidir.

(1001- 1100)- Ali Bin İsa, 11. Yüzyılda ilk defa göz hastalıkları hakkında eser veren Müslüman bilim adamıdır.

(1001- 1100)- Ammar, 11.yüzyılda ilk katarak ameliyatını kendine has biçimde yapan bilim adamıdır.

1045- Çinli Pi Cheng [/color=red]portatif matbaa harfleri[/color]ni keşfetti

(1091- 1162)- İbni Zuhur, Endülüsün en büyük müslüman doktorlarından asırlarca Avrupa’da eserleri tıp dalındaki kitapları ders kitabları olarak okutulmaktadır.

(1001- 1100)- İbni Karaka, 900 Yıl önce torna tezgahı yapan bilgindir.

(1100- 1166)- İdrisi, yedi asır önce bügünküne çok benzeyen dünya haritasını çizen coğrafyacıdır.
 
(1101- 1200)- Cabir Bin Eflah, 12. yüzyılda Ortaçağın büyük matematik ve astronomi bilginidir. Çubuklu güneş saatini bulan ilk bilim adamıdır.

(1101- 1200)- İbni Avvam, Onikinci asırda Endülüste yetişen botanik âlimidir. "Kitâb-ül Felâha" adlı kitabında botanik ve zooloji alanında çalışmalarını yazmıştır. Ortaçağ boyunca kendini kabul ettiren bir bilgindir. İsmi Yahyâ bin Muhammed bin Ahmed bin Avvâm el-İşbilî olup; künyesi Ebû Zekeriyyâdır. Hayâtı hakkında kaynaklarda fazla bilgi mevcut değildir. On ikinci asrın sonlarına doğru yaşadığı ve aslen İşbiliye’ li olduğu bilinmektedir. İlim dünyâsında botanik ve zooloji (bitki ve hayvanlarla ilgili bilim dalları) alanındaki çalışmalarıyla meşhur olan İbn-i Avvâmın Kitâb-ül Felâha adlı meşhur eseri, sâdece İslâm âleminde değil, bütün dünyâda ortaçağ boyunca kendi sâhasında temel kaynak olarak kullanılmıştır. Otuz dört bölümden meydana gelen eserin otuz bölümü bitkilerden, dört bölümü de hayvanlardan bahsetmektedir. Eserde 585 bitki nevi ele alınmakta, 50den fazla meyve ağacının dikilip yetiştirilme ve gübreleme usûlleri, aşı yapma tekniği, toprağın yapı özellikleri, ağaç ve üzüm kütüklerinde meydana gelen çeşitli hastalıkların belirtileri, görünüşleri ve bunların tedâvi yolları anlatılmaktadır. İbn-i Avvâm eserini hazırlarken, devrindeki Müslüman çiftçi ve zirâatçilerin tecrübelerine başvurmuştur. Kitâb-ül-Felâhanın tek nüshası Escurial Kütüphânesindedir. Yazma, Josef Antonio Bangueri tarafından İspanyolcaya tercüme edilerek, aslıyla birlikte iki cilt hâlinde 1802 senesinde neşredilmiştir. Eserin Fransızca tercümesi ise Clement- Mullat tarafından yapılarak yayınlanmıştır.

(?- 1123)- Ömer Hayyam, cebirdeki binom formülünü bulan bilgindir. Newton veya binom formülünün keşfi ömer hayyama aittir.

(1126- 1198)- İbni Rüşd, büyük bir doktor, astronom ve matematikçidir.

(1136- 1206)- İlk sistem mühendisi, sibernetikçi, elektronikçi ve bilgisayarın babası olan El Cezeri, ilk robot yapımını gerçekleştirmiş ve sibernetik ilmi ile uğraşmıştır. Halbuki, bilgisayarın babası yanlış olarak İngiliz matematikçi Charles Babbage olarak bilinir.  Ayrıca pistonlu motorlarda kullanılan ve doğrusal hareketi dönme hareketine çeviren krank mekanizması, El Cezeri tarafından bulunmuştur.

1154- 12. yüzyılda yaşamış coğrafyacı El-İdrisinin 70 haritayı içeren “The Book of Roger” diye bilinen atlası insanlığa hediye ettiğinden bahsediliyor.

(1190- 1248)- İbni Baytar, ortaçağın en büyük botanikçisi ve eczacısıdır.

         ÖNEMLİ NOT:

           1-) İcatlar/ Buluşlar sıralamasında, noktalı geçilen kısımlara, mucitlerin çalıştıkları bilim dallarında, ne gibi icat/ buluş/ çalışma yapıldığı zamanla ilave edilmeye devam edilecektir.
 
           2-) Dağınık olan icatların, tarih sırasına göre(kronolojik sıraya göre) toplanması için, günlerce süren araştırmalar, doğrulanma ve düzenlemeler yapılmakta olup; çalışmalarımız durmaksızın devam edecektir.

           3-) Lütfen alımlarınızda, sitemizin ( www.mucitlerimiz.com ) adresini, emeğe saygı olmak üzere, belirtiniz.


           4-) Sayın site üye ve ziyaretçileri! Sizlerle sohbet etmek, içinizdeki tüm güzellikleri ve icat aşkınızı, bu site sayfalarına aktarabilmeniz maksadıyla kurulmuş olan sitemizin, yanlış kimseler tarafından istenmeyen makalelerle doldurulmasına müsaade edilemeyeceği gerekçesi ile, yorumlara engel konulmak mecburiyetinde kalınmıştır. Özürlerimizle; bilgilerinize…

DEVAMI "TARİH SIRASINA GÖRE İCATLAR(2)" DEDİR.

Sayfa: [1] 2 3 4